Єврокомісія просить суд запровадити санкції проти Польщі

Єврокомісія просить суд запровадити санкції проти Польщі

Укрінформ
Єврокомісія оголосила про звернення до Суду ЄС із пропозицією накласти фінансове стягнення на Польщу за невиконання рекомендацій Єврокомісії та попередніх рішень Суду ЄС стосовно усунення правових суперечностей між законодавством Польщі та законодавством ЄС щодо забезпечення незалежності суддів.

Як передає Укрінформ, про це повідомляється на сайті Єврокомісії.

«Єврокомісія прийняла сьогодні два окремі рішення, що пов’язані із рішеннями Суду ЄС та з тим, що дії польської влади продовжують підривати діяльність судової системи Польщі. По-перше, Єврокомісія вирішила просити Суд ЄС накласти фінансові стягнення на Польщу для того, щоб забезпечити виконання рішення суду ЄС щодо тимчасових заходів відповідно до статті 279 Угоди ЄС (від 14 липня 2021 року). Це рішення стосується функціонування Дисциплінарної палати Верховного суду Польщі та призупинення інших положень законодавства Польщі, що впливають на незалежність суддів», - наголошується у повідомленні.

Як зазначається, Єврокомісія просить Суд ЄС запровадити стягнення проти Польщі, яке буде застосовуватися щоденно, весь період, доки заходи, що передбачені згаданим рішенням Суду ЄС, не будуть повною мірою імплементовані.

Другим рішенням Єврокомісія вирішила надіслати Польщі лист «формального повідомлення» в рамках правової процедури відповідно до статті 260 Угоди ЄС, у зв’язку із неприйняттям необхідних заходів для виконання рішення Суду ЄС від 15 липня 2021 року, яким встановлено невідповідність польського законодавства щодо дисциплінарного режиму для суддів із законодавством ЄС.

Як нагадується у документі, 20 липня цього року Єврокомісія надіслала Польщі офіційний лист стосовно двох питань в контексті виконання рішення Суду ЄС щодо тимчасових заходів (від 14 липня), а також щодо рішення Суду ЄС про невідповідність національного законодавства Польщі правовим нормам ЄС (від 15 липня). У цьому листі Єврокомісія просила Польщу поінформувати про заходи, що здійснені для виконання згаданих рішень Суду ЄС.

Уряд Польщі відповів на цей офіційний запит Єврокомісії 16 серпня. В свою чергу Єврокомісія дійшла висновку, що Польща не здійснила всі необхідні заходи для виконання рішень Суду ЄС та продовжує застосовувати законодавство, яке було оскаржене на європейському рівні, включаючи застосування дисциплінарних заходів проти суддів та продовження діяльності Дисциплінарної палати Верховного суду Польщі.

Як повідомляє власний кореспондент Укрінформу, сьогодні у Брюсселі речник Єврокомісії Ерік Мамер у коментарі журналістам зауважив, що Єврокомісія не визначає розмір фінансового стягнення, яке має накладатися на Польщу за невиконання рішень Суду ЄС, оскільки конкретний обсяг такого стягнення має визначати сам Суд ЄС у ході розгляду справи.

Читайте також: Судова реформа: Єврокомісія подала новий позов проти Польщі

Як повідомляв Укрінформ, Конституційний трибунал Польщі на засіданні 14 липня визнав неконституційним одне з положень договору про Євросоюз, на підставі якого Суд ЄС обмежує діяльність польських судів.

Правова суперечка між Польщею і Єврокомісією тягнеться з 2017 року, вона розпочалася після ухвалення в країні закону про устрій судів загальної юрисдикції та надання міністру юстиції надмірних прав щодо продовження роботи суддів після досягнення ними пенсійного віку.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-