Чеського віцепрем’єра допитає поліція через зірваний візит до Москви

Чеського віцепрем’єра допитає поліція через зірваний візит до Москви

Укрінформ
Віцепрем’єр-міністр, міністр внутрішніх справ Чеської Республіки Ян Гамачек даватиме свідчення в поліції через обставини його скасованої поїздки до Москви в квітні цього року.

Про це він повідомив у недільному шоу на Чеському телебаченні, передає Укрінформ.

«Я дам свідчення поліції у вівторок. Я правдиво опишу, як це було. Очевидно, що там не було злочину», - сказав Гамачек.

Справою з травня опікується Національний центр боротьби з організованою злочинністю (NCOZ). За словами його директора Іржі Мазанека, слідство має бути закрите протягом шести місяців.

Розслідування викликане повідомленням інтернет-видання Seznam Zprávy, згідно з якою Гамачек хотів поїхати до Москви, щоб отримати вакцину проти COVID-19 в обмін на інформацію про розслідування вибуху складів боєприпасів у Врбетіце, на сході Чехії, у 2014 році. За кілька годин до запланованої поїздки прем'єр-міністр Андрій Бабіш і Гамачек у спільній заяві оголосили, що, за даними чеських сил безпеки, відповідальність за вибухи несуть співробітники російської військової спецслужби ГРУ. Поїздку до російської столиці було скасовано.

Гамачек неодноразово заперечував твердження журналістів щодо планованого обміну та подав до суду на Seznam Zprávy. Відповідаючи на запитання журналістів, як повідомляв Укрінформ, він навіть заявляв, що анонс візиту до Москви був «відволікаючим маневром» перед розкриттям інформації про причетність російських спецслужб до двох вибухів 7-річної давнини, під час яких загинули двоє громадян ЧР.

Читайте також: Віцепрем’єр Чехії: За вибухом на складах боєприпасів стоять співробітники ГРУ, іншої версії немає

Прага обвинуватила ГРУ в причетності до вибухів на складах з боєприпасами та вислала 18 російських працівників російських спецслужб, які працювали під прикриттям у Посольстві РФ у ЧР. Росія відповіла асиметрично висиланням 20 чеських дипломатів, після чого згодом кількість диппредставництв обох країн було приведено до паритету. Близько 70 росіян залишили Чехію до кінця травня.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-