Пластику в океані за 20 років може побільшати втричі - ООН

Пластику в океані за 20 років може побільшати втричі - ООН

Укрінформ
Виконавчий директор програми ООН з навколишнього середовища (ЮНЕП) Інгрід Андерсен заявила, що якщо не вжити кардинальних заходів, то до 2040 року кількість пластику в океані потроїться.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Новости ООН.

«Черепахи, що заплуталися в розірваних пластикових пакетах. Мертві кити зі шлунками, повними відходів. Мільярди пластикових гранул, які хвилі виносять на наші пляжі - як недавно у Шрі-Ланці. Ми самі бачимо, що ми наробили», - сказала Андерсен.

Читайте також: Вчені винайшли, як видалити мікропластик з води за допомогою бактерій

За її словами, збиток від використання пластика набагато серйозніший. Йдеться про потрійну кризу планетарного масштабу: зміну клімату, втрату біорізноманіття та забруднення.

Емісії парникових газів, джерелом яких є пластик, включаючи спалювання пластикових відходів, до середини століття становитимуть 17% загального обсягу викидів СО2.

Забруднені пластиком моря й океани вже не можуть давати нам у повному обсязі всі свої багатства, якими людство користувалося раніше, а пов'язані з цим щорічні економічні втрати становлять 2,5 мільярда доларів.

Читайте також: Близько 70% сміття в Чорному морі становить пластик - експерт

Глава ЮНЕП запропонувала чотири кроки для вирішення проблеми: необхідно скоротити виробництво пластмаси, особливо призначеної для предметів одноразового використання, перейти на замкнутий цикл виробництва пластику, покращувати поводження з відходами та активізувати дії на національному рівні.

Як повідомляв Укрінформ, в ООН заявили, що в результаті погодних катаклізмів за останні 50 років загинули два мільйони людей, а загальний збиток становить $3,64 трильйона.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-