МАГАТЕ вважає, що Пхеньян міг перезапустити ядерний реактор

МАГАТЕ вважає, що Пхеньян міг перезапустити ядерний реактор

Укрінформ
Північна Корея, ймовірно, перезапустила ядерний реактор в комплексі Йонбен, який, як вважається, виробляє плутоній для ядерної зброї.

Про це йдеться у звіті Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ), передає Укрінформ з посиланням на ВВС.

Як зазначається, з липня 2021 року реактор скидає воду для охолодження, що вказує на те, що він знаходиться у робочому стані.

За даними МАГАТЕ, це було першою ознакою активності реактора з початку грудня 2018 року.

МАГАТЕ також надало більш детальну інформацію про радіохімічну лабораторію в цьому ж комплексі, яка переробляє відпрацьоване ядерне паливо. Раніше агентство повідомляло про роботу лабораторії в червні.

В останньому звіті йдеться про те, що лабораторія працювала протягом п’яти місяців до липня 2021 року, припускаючи, що вона обробила повну партію відпрацьованого палива.

МАГАТЕ заявило, що активізація роботи реактору та лабораторії викликають «серйозну тривогу» і явно порушують резолюції Ради Безпеки ООН.

Організація не має прямого способу контролювати ядерну діяльність Північної Кореї з того часу, як влада в Пхеньяні вислала з КНДР інспекторів агентства в 2009 році. Зараз МАГАТЕ спостерігає за Північною Кореєю в основному за допомогою супутникових знімків.

Читайте також: «Відповіли на добру волю ворожими діями»: КНДР знову погрожує Південній Кореї та США

У Йонбені знаходиться завод зі збагачення урану і реактор потужністю 5 МВт. За оцінкою експертів, за один рік в ньому можна отримати плутоній, кількість якого буде достатньо для виготовлення кількох ядерних зарядів.

Фото: Yonhap

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-