Китай просить ООН розслідувати ймовірний витік коронавірусу з лабораторій США

Китай просить ООН розслідувати ймовірний витік коронавірусу з лабораторій США

Укрінформ
Представник Китаю при ООН у Женеві Чжень Сюй направив листа гендиректору Всесвітньої організації охорони здоров’я Тедросу Аданому Гебрейесусу із закликом розслідувати ймовірне походження коронавірусу в американській лабораторії військової бази Форт-Детрік та в лабораторії Університету Північної Кароліни.

Про це повідомляє Укрінформ з посиланням на Global Times.

Як пише видання, це вперше, коли Китай офіційно попросив ВООЗ через дипломатичні канали провести розслідування щодо походження вірусу у Форт-Детрік та Університеті Північної Кароліни.

Чжень Сюй у листі до Гебрейесуса наголосив, що гіпотеза про виникнення коронавірусу у лабораторії Уханського інституту вірусології і подальший витік генетично модифікованого вірусу «вкрай малоймовірна».

За його словами, якщо деякі сторони вважають, що гіпотеза про «витік з лабораторії» залишається відкритою, то прозорі розслідування повинні проводитися саме в таких лабораторіях, як Форт-Детрік та лабораторія Університету Північної Кароліни.

Фу Конг, генеральний директор Департаменту контролю над озброєннями МЗС КНР заявив, що якщо США наполягають на розкритті теорії витоку вірусу з лабораторії, то вони повинні подати приклад і запропонувати ВООЗ дослідити Форт-Детрік та лабораторію Університету Північної Кароліни.

Форт-Детрік — лабораторія армії США, розташована у місті Фредерік (штат Меріленд), що історично (1943–1960 роки) була центром розробки та випробування біологічної, зокрема ентомологічної зброї.

Видання пише, що вчені Університету Північної Кароліни на чолі з Ральфом Барічем ще у 2003 році спільно з працівниками Форт-Детріку оприлюднили дослідження, в якому показали можливість синтезу й модифікації коронавірусів.

Читайте також: У світі зафіксували понад 214,7 мільйона випадків коронавірусу

Як повідомляв Укрінформ, у Всесвітній організації охорони здоров’я заявили, що всі гіпотези про походження коронавірусу, зокрема про витік з лабораторії, залишаються в силі.

Нова доповідь розвідки США щодо походження коронавірусу SARS-CoV-2, який спричиняє COVID-19, не містить остаточних висновків про те, яким шляхом новий коронавірус потрапив до людей: природним або через витік у лабораторії.

За інформацією The Wall Street Journal, у звіті, який надійшов до Білого дому у вівторок, наголошується на необхідності співпраці з боку Китаю, який відмовляється надати дані лабораторних досліджень, зразки генома вірусу та інші відомості, без яких неможливо достовірно визначити походження вірусу.

У травні президент США Джо Байден доручив розвідувальній спільноті перевірити всі версії походження коронавірусу і представити свої висновки через 90 днів.

Розвідувальні відомства США схиляються до двох основних теорій. Перша полягає в тому, що вірус виник у лабораторії Уханського інституту вірусології, а друга - що вірус природним шляхом перейшов від тварин до людей.

Китай зі свого боку заперечує витік генетично модифікованого коронавірусу з лабораторії в Ухані.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-