Із Кабула вже евакуювали понад 18 тисяч осіб - НАТО

Із Кабула вже евакуювали понад 18 тисяч осіб - НАТО

Укрінформ
Понад 18 тисяч людей евакуйовані з Кабула з неділі, коли бойовики радикального ісламістського руху «Талібан» захопили столицю Афганістану.

Як передає Укрінформ, про це поінформував представник НАТО, повідомляє Reuters.

Представник Альянсу пообіцяв подвоїти зусилля з евакуації.

За словами чиновника, який відмовився повідомляти агентству своє ім’я, тисячі людей, які прагнуть втекти з країни, все ще перебувають в аеропорту Кабула, хоча таліби закликали людей, які не мають проїзних документів, повернутися додому.

Читайте також: Бойовики «Талібану» вбили родича журналіста DW

Як повідомляв Укрінформ, Федеральна розвідслужба Німеччини BND протягом багатьох років попереджала уряд країни про можливість краху політичної системи в Афганістані, зокрема в грудні 2020 року вона прогнозувала повернення «Талібану» до влади. Однак співробітники відповідних політичних структур не реагували на ці відомості.

Місяць тому група американських дипломатів направила секретну доповідну записку державному секретарю Ентоні Блінкену з попередженням про необхідність вжиття термінових заходів, щоб запобігти катастрофі в Афганістані.

Радикальний ісламістський рух "Талібан" проголосив утворення Ісламського емірату Афганістан.

Ця заява зроблена у 102-у річницю незалежності Афганістану від Британської імперії.

Рух використовував назву "Ісламський емірат Афганістан" під час свого жорстокого правління в період з 1996 по 2001 рік.

У деяких містах Афганістану тривають протести до Дня незалежності країни. У середу щонайменше три людини загинули і більш як десять отримали поранення після того, як бойовики "Талібану" відкрили вогонь по учасниках акції в афганському місті Джелалабад у провінції Нангархар. Це сталося тоді, коли місцеві жителі намагалися встановити національний прапор Афганістану на площі в місті замість прапора "Талібану".

15 серпня вранці таліби оточили Кабул і почали без бою входити в місто. "Талібан" заявив, що контролює всю територію Афганістану.

Представник політичного офісу "Талібан" Мухаммед Наїм заявив про завершення війни в Афганістані. Він зазначив, що жодна дипломатична установа не зазнала нападів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-