Литва відреагувала на відкликання посла КНР з Вільнюса

Литва відреагувала на відкликання посла КНР з Вільнюса

Укрінформ
Міністерство закордонних справ Литви заявило, що МЗС Китаю інформувало його про відкликання свого посла в Вільнюсі для консультацій. Це не змінить позицію Литви стосовно «взаємовигідних відносин з Тайванем».

Про це повідомляє Укрінформ з посиланням на сайт литовського МЗС.

«Міністерство закордонних справ Литви шкодує про цей крок Китаю і знову заявляє, що, поважаючи принцип єдиного Китаю, воно має намір розвивати взаємовигідні взаємини з Тайванем, як це роблять багато інших країн Європейського Союзу та решти світу», - йдеться у заяві зовнішньополітичного відомства Литви.

Як повідомлялося раніше, Китай вирішив відкликати свого посла з Вільнюса у зв'язку з тим, що влада Литви раніше дозволила Тайваню відкрити своє представництво в країні. Також Литві було запропоновано відкликати для консультацій і її посла в Пекіні.

Уряд КНР закликав литовську сторону «негайно виправити своє невірне рішення, вжити конкретних заходів для усунення шкоди і не рухатися далі в неправильному напрямку».

Читайте також: США нададуть притулок вихідцям з Гонконгу

Як повідомлялося, 20 липня в Литві офіційно оголосили про відкриття представницького офісу Тайваню.

МЗС Литви зазначив, що представництва Тайваню присутні вже у 74 країнах світу, зокрема у 18 країнах-членах ЄС. Раніше за співпрацю з усіма трьома балтійськими країнами відповідало представництво в Ризі.

Проте Китай вимагає, щоби всі країни, з якими він має дипломатичні відносини, дотримувалися принципів "єдиного Китаю". Це, серед іншого, означає, що вони не мають встановлювати міждержавні відносини з Тайванем, який Пекін вважає своєю відособленою провінцією.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-