«Репортери без кордонів» підготували звіт про «війну» Лукашенка зі ЗМІ

«Репортери без кордонів» підготували звіт про «війну» Лукашенка зі ЗМІ

Укрінформ
За рік після «переобрання» білоруського автократа Олександра Лукашенко 9 серпня 2020 року силовики Білорусі затримували близько 500 працівників засобів масової інформації, 29 з яких і зараз перебувають у в'язниці.

Про це йдеться у підготовленому «Репортерами без кордонів» (RSF) разом із Всесвітньою організацією проти катувань (OMCT) звіті, де детально описують, як репресивний режим Лукашенка придушував незалежне інформування громадськості за останні 12 місяців.

«Вільна та незалежна преса... є головним ворогом Олександра Лукашенка. Журналісти та навіть їх сім'ї протягом року безперервно зазнавали фізичних, юридичних та економічних переслідувань і психологічного тиску. Ми закликаємо міжнародне співтовариство зробити все можливе, щоб припинити таку поведінку по сусідству з Європою. Винні мають бути притягнуті до відповідальності», - заявив керуючий директор RSF Крістіан Мір.

У звіті поданий вичерпний перелік імен винних у переслідуванні працівників ЗМІ, у насильстві та тортурах. Зазначається, що під час арештів та у відділеннях поліції сили безпеки часто поводилися із затриманими надзвичайно жорстоко. Задокументовано майже 70 випадків насильства та катувань у в’язницях. Спочатку репортерів, які повідомляли про протести проти Лукашенка, засуджували до кількох днів арешту, але згодом суди перейшли до призначення реальних строків.

Крім того, описується, як нещодавно режим посилив закони про засоби масової інформації, простежується, як влада вживає заходів проти організацій та незалежних медіа - холдингів: Білоруській асоціації журналістів (БАЖ), яка тривалий час була партнерською організацією RSF у Білорусі, загрожує ліквідація, судовий процес розпочнеться 11 серпня. Співробітники Білоруського пресклубу перебувають у в’язниці або втекли за кордон. Tut.by, найбільший незалежний сайт новин, спочатку був позбавлений статусу ЗМІ, а потім заблокований у Білорусі.

Читайте також: У Білорусі силовики затримали фотографа «Новага часу»

У звіті нагадують про Романа Протасевича, заради арешту якого примусово посадили пасажирський літак. Сліди на тілі та загальний стан Протасевича свідчать про те, що його катували. RSF та шість інших організацій просили Організацію Об’єднаних Націй офіційно оголосити арешт Протасевича як свавільний. Через два дні після викрадення RSF подала кримінальну справу проти Лукашенка у Литві відповідно до принципу загального права. Прокуратура Литви розпочала розслідування.

Читайте також: У Білорусі журналіста засудили на 1,5 року колонії за «образу Лукашенка»

У звіті RSF та OMCT закликають до комплексного та незалежного розслідування злочинів проти журналістів у Білорусі. Крім того, обидві організації закликають Європейський Союз та його країни-члени підтримати працівників ЗМІ, яким довелося тікати від переслідувань з боку режиму Лукашенка, і, якщо необхідно, надати їм притулок.

Білорусь посідає 158 місце зі 180 у рейтингу свободи преси.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-