У Чехії за терористичну діяльність на сході України засудили вже 12 осіб

У Чехії за терористичну діяльність на сході України засудили вже 12 осіб

Укрінформ
У Чехії до кримінальної відповідальності за фактами терористичної діяльності на сході України притягнуті 12 осіб.

Як передає Укрінформ, про це у Фейсбуці повідомила генеральний прокурор України Ірина Венедіктова.

Венедіктова під час робочого візиту до Чеської Республіки обговорила розслідування справ про участь іноземних найманців у збройному конфлікті на сході України.

"Продовжуємо зміцнення міжнародних зв’язків із закордонними колегами важливою зустріччю із генеральним прокурором Чехії Ігорем Стрижем та директором Національного центру боротьби з організованою злочинністю Їржі Мазанеком. Основна тема розмови - поглиблення двосторонньої співпраці, зокрема у сфері розслідування злочинів, вчинених в умовах збройного конфлікту на сході України іноземними найманцями", - повідомила Венедіктова.

Читайте також: Чеха засудили до 15 років за участь у боях на боці «ДНР»

За її словами, «департамент війни» Офісу генпрокурора розпочав 97 кримінальних проваджень, які надалі були об'єднані у 32 провадження відносно понад 250 громадян із 32 країн за фактами найманства та участі у складі контрольованих РФ незаконних збройних формувань на тимчасово окупованих територіях Луганської та Донецької областей у бойових діях проти України.

В одному з цих кримінальних проваджень українське слідство досліджує обставини участі у збройному конфлікті 24 громадян або жителів Чеської Республіки.

"Чеська Республіка одна з небагатьох країн, які засуджують власних громадян за їх участь у збройному конфлікті на території України, за що ми дуже вдячні колегам. Знаковим є і той факт, що вироки виносяться саме за здійснення тероризму в складі організованого злочинного угруповання. Доводячи факт залучення Російською Федерацією до участі в бойових діях на сході України громадян інших країн, ми демонструємо всьому світу, що країна-агресор нехтує нормами міжнародного права про заборону використання найманців та заборону нападати на інші держави", - підкреслила Венедіктова.

Отримані чеськими колегами докази можуть бути використані у Міжнародному кримінальному суді, куди Україна передає повідомлення про вчинення представниками окупаційних адміністрацій та збройних формувань РФ воєнних злочинів і злочинів проти людяності, зауважила вона.

Читайте також: У Латвії судять чоловіка, що воював на стороні «ДНР»

Представники чеської Генпрокуратури зазначили, що наразі в Чехії до кримінальної відповідальності за фактами терористичної діяльності на сході України притягнуті 12 осіб. Дії фігурантів кваліфіковані як терористичні атаки, участь у терористичній групі, фінансування та пропаганда тероризму.

"Домовилися про подальше зміцнення зв’язків і поглиблення двосторонньої співпраці на всіх рівнях. Обговорили можливий наступний крок - укладення між компетентними органами Чеської Республіки та Офісом генерального прокурора Меморандуму про спiвробiтництво у сферi боротьби з корупцiєю, органiзованою злочиннiстю, протидiī кiберзлочинностi, торгiвлi людьми, протидiī злочинам проти миру, безпеки людства та мiжнародного правопорядку", - додала Венедіктова.

Як повідомляв Укрінформ, 22 липня Найвищий суд Праги визнав тероризмом участь білоруса Олексія Фадєєва у бойових діях на Донбасі на боці незаконних збройних формувань, збільшивши його вирок з 4,5 року до 21 року за ґратами.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-