У США відкривають клініку для людей з постковідним синдромом

У США відкривають клініку для людей з постковідним синдромом

Укрінформ
Оскільки дослідження показують, що до 30% пацієнтів після COVID-19 мають затяжні симптоми, у США відкривають першу клініку, яка спеціалізується на лікуванні людей з так званим Long-COVID.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Stanford Medicine.

Близько п’ять місяців після зараження COVID-19 Розі Флорес лежала на дивані у себе вдома в Маунтін-В’ю, Каліфорнія, почуваючись надто втомленою, щоб навіть ходити по квартирі.

"Я пам’ятаю, як я йшла, щоб взяти ковдру, і не дихала", - розповідає 47 -річна Флорес, у якої в липні 2020 року був позитивний тест на коронавірус. "Мої руки були схожі на локшину. Телефонна розмова мене виснажувала. Моє життя проходило на дивані», - каже вона.

Майже через рік ця втома нарешті стала спадати. У грудні вона повернулася на роботу за сумісництвом як координатор проектів у Стенфордському університеті.

Восени у Флорес діагностували симптоми поствірусного COVID-19 або ж так званого - тривалого COVID.

Читайте також: Постковідний синдром може мати близько 170 симптомів – лікар

Ця нещодавно описана хвороба, яка, за оцінками, вражає до 30% тих, хто одужав від коронавірусу, привернула увагу ЗМІ, федерального уряду та медичної спільноти у США, викликаючи побоювання, що довгостроковий вплив коронавірусу на здоров'я населення може бути величезним.

Відтак, заклад із лікування постковідного синдрому вирішили відкрити на базі Стенфордського університету.

Дослідження вказують на те, що постковідний синдром характерний для багатьох тих, хто перехворів, впродовж декількох місяців і навіть року після зараження. За даними дослідження, до 30% живуть з вираженими симптомами COVID-19 впродовж 9 місяців після хвороби.

Читайте також: COVID-19 знижує когнітивні здібності сильніше, ніж інсульт

Дані іншої роботи демонструють, що половина пацієнтів з Long-COVID (учасники представляли 56 країн) не могли повернутися до колишнього ритму і працювати повний день впродовж пів року після хвороби.

Вчені зі Стенфорда також проводили власні дослідження і встановили, що 70% госпіталізованих з COVID-19 пацієнтів зберегли хоча б один симптом впродовж декількох місяців.

Читайте також: Вчені з’ясували, що змушує людей боятися COVID-вакцинації

Відтак, фахівці зі Стенфорда прагнуть змінити підхід по догляду за людьми з постковідним синдромом й розробити комплексну терапію.

До клініки, яка спеціалізується на Long-COVID, увійдуть багато фахівців, зокрема кардіолог, пульмонолог, гематолог і аудіолог.

Лікарі збиратимуть клінічні дані під час догляду за пацієнтами, що допоможе краще прогнозувати ускладнення хвороби й вчасно планувати профілактичні заходи.

Основні симптоми постковідного синдрому:

  • хронічна втома,
  • запаморочення,
  • мінливий настрій,
  • задишка,
  • головний біль,
  • діарея,
  • прискорене серцебиття, порушення слуху 

Фото: Stanford Medicine

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-