Вчені з’ясували, що змушує людей боятися COVID-вакцинації

Вчені з’ясували, що змушує людей боятися COVID-вакцинації

Дослідження
Укрінформ
Польські дослідники дізналися, який визначальний фактор стоїть за переконаністю людей не вакцинуватися від коронавірусної інфекції.

Як передає Укрінформ, робота опублікована в журналі Social Psychological Bulletin.

Спеціалісти з університетів Ягеллонського, а також соціальних і гуманітарних наук (Польща) вивчили літературу про ставлення людей до вакцинації. На другому етапі дослідники провели онлайн-опитування 492 респондентів, які проживають у Польщі та сумніваються в тому, чи варто проходити вакцинацію, або навіть виступають проти.

Цікаво, що багато опитаних заявили, що нібито їхня позиція грунтується на власному досвіді або досвіді знайомих.

Читайте також: COVID-19 знижує когнітивні здібності сильніше, ніж інсульт

Але коли дослідники намагалися дізнатися подробиці, опитувані давали досить туманні пояснення. Одні казали, що не пам'ятають джерело подібної інформації, інші пов'язували вакцинацію з аутизмом у дітей, але при цьому важко було назвати чіткі докази подібної кореляції.

Фахівці пояснили це явище схильністю запам'ятовувати негативну інформацію, навіть якщо та була просто прочитана в соціальних мережах або підозрілих сайтах, цитує статтю Naked Science.

Відомо і те, що люди взагалі люблять шукати підтвердження своїм думкам і уникати альтернативного погляду на речі. Отримуючи таку інформацію, людина забуває, як дізнався про неї, і часто плутає з особистим досвідом або досвідом близьких і знайомих.

Читайте також: Як симптоми COVID-19 відрізняються у хворих залежно від віку і статі

Таким чином, раніше існуючий скептицизм щодо вакцин посилюється під впливом будь-якої інформації, яка підтверджувала би ці думки, незалежно від надійності джерела. При цьому противники щеплень вірять в їх ефективність і навіть неоднозначно сприймають повідомлення про побічні ефекти вакцин.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-