Польська компанія PGNiG планує взяти участь у сертифікації «Північного потоку-2»

Польська компанія PGNiG планує взяти участь у сертифікації «Північного потоку-2»

Укрінформ
Польська державна нафтогазова компанія PGNiG подала до Федерального мережевого агентства Німеччини заявку на участь в процедурі сертифікації оператора газопроводу «Північний потік-2» компанії Nord Stream 2 AG.

Як передає Укрінформ, про це йдеться у заяві компанії.

Зазначається, що компанія Nord Stream 2 AG не хоче дотримуватися основних правил Третього енергопакета ЄС, які спрямовані на забезпечення конкуренції й рівних умов для всіх учасників ринку. Зокрема, підкреслюють у PGNiG, власник газопроводу «Північний потік-2» хоче уникнути застосування вимог, які стосуються розподілу прав власності, доступу третіх осіб та прозорих тарифів, що повинні враховувати вартість всього газопроводу.

«Ключовим фактором також є негативний вплив трубопроводу «Північний потік-2» на безпеку постачання у Євросоюз та його держави-члени. Ці аргументи повинні бути почуті. Тому PGNiG вирішила приєднатися до процедури сертифікації та сповістити Єврокомісію про своє рішення», - заявив голова правління PGNiG Павел Маєвський.

Читайте також: Лашет пригрозив Росії санкціями у разі використання Nord Stream 2 проти України

За його словами, немає жодних юридичних підстав для видачі сертифіката швейцарській компанії Nord Stream 2 AG, яка належить російському «Газпрому», для початку експлуатації трубопроводу.

«Запит Nord Stream 2 AG слід відхилити з формальних та суттєвих причин. На кону стоїть безпека поставок (газу – ред.), а також функціонування внутрішнього ринку ЄС», - зазначив він.

Читайте також: Газпром не отримає монополії: суд ЄС відкинув апеляцію Німеччини щодо частини Nord Stream

Як повідомлялося, «Північний потік-2» – це російський газопровід, який будується в обхід України. Його прокладають дном Балтійського моря з Росії до Німеччини. Єдиним акціонером проєкту є ВАТ «Газпром».

Нещодавно Німеччина та США досягли угоди, згідно з якою Америка не чинитиме опір добудові труби, а Німеччина зобов’язується вжити санкцій у разі агресії Росії проти України, а також допомогти Україні в енергетичній трансформації.

Фото: pulshr.pl

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-