Хворих на COVID-19 у закритому реєстрі МОЗ РФ у 5 разів більше офіційної статистики - ЗМІ

Хворих на COVID-19 у закритому реєстрі МОЗ РФ у 5 разів більше офіційної статистики - ЗМІ

Укрінформ
У реєстрі російського МОЗ, який створили для відстеження кількості хворих на нову коронавірусну інфекцію, більш як 29 млн записів, що приблизно у п'ять разів перевищує офіційну статистику оперштабу щодо боротьби з COVID-19.

Як передає Укрінформ, це випливає зі спільного розслідування видань "Холод", "Медуза" і "Медиазона".

Розслідувачі вивчили сертифікати, що отримують росіяни, які перехворіли на COVID-19 і сертифікати про вакцинації від інфекції. У підсумку вони дійшли висновку, що останні вісім цифр сертифікатів означали число людей, які зробили щеплення або хворіли (залежно від сертифіката). До такого ж висновку прийшов фізик Сергій Шпількін (він багато працює над виявленням фальсифікацій у російській статистиці, перш за все електоральної).

Читайте також: У США зафіксували різкий сплеск коронавірусу

Під час формування сертифіката використовується реєстровий запис МОЗ, повідомили журналістам у Мінцифрі, тим самим підтвердивши, що номер сертифіката особи, яка перехворіла новою коронавірусною інфекцією, створюється на основі "унікального номера реєстрового запису".

Співрозмовник "Медузи" з регіонального МОЗ підтвердив, що "порядковий номер у реєстрі єдиний по всій країні і відображає загальну кількість зареєстрованих хворих на момент створення УНРЗ для кожного пацієнта".

Журналісти з'ясували, що порядкові номери сертифікатів "держпослуг" для тих, хто вилікувався, вже перевищують 29 мільйонів. Це число перевищує офіційні дані про хворих у п'ять разів (за даними Оперативного штабу на сайті стопкоронавирус.рф кількість інфікованих у РФ наближається до 6 млн, без урахування показників окупованих Криму і Севастополя).

Читайте також: Реальна кількість жертв пандемії в Індії може становити мільйони - AP

У МОЗ і федеральному оперативному штабі по боротьбі з коронавірусом відмовляються визнавати такі розрахунки достовірними.

Згідно з даними Всесвітньої організації охорони здоров'я Росія за офіційною статистикою захворюваності на коронавірус вийшла на четверте місце у світі, після США, Індії, Бразилії, обігнавши Францію.

Читайте також: У Франції - рекордний приріст захворюваності на COVID-19

Як повідомлялося, за даними Worldometer, з початку пандемії у світі зафіксовано 191 981 243 випадків зараження на коронавірус, зокрема 4 116 335 летальних, одужали 174 734 241 особа.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-