У Білорусі силовики влаштували облаву на правозахисні та громадські організації

У Білорусі силовики влаштували облаву на правозахисні та громадські організації

Укрінформ
У Білорусі в середу, 14 липня, співробітники правоохоронних органів проводять масові обшуки у 10 правозахисних та громадських організаціях і в їхніх співробітників.

Про це повідомляє Укрінформ з посиланням на Onliner.

На даний момент відомо, що силовики прийшли з обшуком до таких організацій: правозахисний центр «Весна», Білоруська асоціація журналістів, видання «Імена», Центр правової трансформації Lawtrend, рух «За Свободу», майданчик «Територія прав», об'єднання білорусів світу «Бацькаўшчина», Білоруський Гельсінський комітет, БНФ, дослідний центр BEROC.

Читайте також: У КДБ Білорусі заявляють, що впіймали всіх учасників «терористичних осередків»

Як повідомлялося, вранці 14 липня силовики прийшли з обшуками до співробітників білоруського правозахисного центру «Весна». Серед них - юрист Володимир Лабкович, член Ради "Весни" Валентин Стефанович.

З обшуком до Стефановича прийшли співробітники Департаменту фінансових розслідувань. У постанові на обшук значилося дві статті Кримінального кодексу: 342 (організація дій, що грубо порушують громадський порядок) і 243 (ухилення від сплати податків). Ймовірно, інші правозахисники, до яких сьогодні прийшли з обшуком, проходять за цими ж статтями.

Читайте також: Білоруські силовики знову проводять масові обшуки у незалежних журналістів

У Мінську затримали журналіста і правозахисника Сергія Сиса. У нього також удома пройшов обшук. Подробиці поки невідомі.

Також відсутній зв'язок з головою правозахисного центру "Весна" Алесем Беляцьким.

Обшук відбувся і у правозахисника, координатора кампанії "Правозахисники проти смертної кари" Андрія Полуди. Його затримали. Зараз правозахисника везуть на майданчик "Територія прав", там буде обшук.

У Мінську затримана правозахисниця Євгенія Бабаєва. Її відвезли до Слідчого комітету.

Читайте також: КДБ Білорусі оголосив про «зачистку» країни від деяких «радикалів»

Сьогодні о 7:30 ранку відбувся обшук у правозахисниці "Весни" Олени Лаптенок. У постанові на обшук значилося три статті КК: ч. 1, 2 ст. 342 і ч. 2 ст. 243. Олену відвезли до Слідчого комітету. Невідомо, в якому вона статусі.

Вранці силовики з обшуком прийшли до директора Центру правової трансформації Lawtrend Ользі Смолянка. Причини і подробиці поки невідомі. У фейсбуці вона повідомила, що обшук також буде проходити в офісі правозахисної організації.

Вранці співробітники ДФР прийшли з обшуком до гродненського правозахисника Віктора Сазонова.

У Білорусі в серпні 2020 року почалися протести проти фальсифікації результатів президентських виборів, на яких переможцем був оголошений Олександр Лукашенко. Влада жорстоко придушує виступи, проти опозиції застосовуються репресії. Більшість демократичних країн світу, в тому числі Україна, не визнають легітимність режиму Лукашенка.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-