Рада ЄС включила захист культурної спадщини до інструментів збереження миру

Рада ЄС включила захист культурної спадщини до інструментів збереження миру

Укрінформ
Рада ЄС прийняла у понеділок резолюцію, в якій визнається ключова роль збереження культурної спадщини в умовах конфліктів та криз для відновлення миру і створення умов для сталого розвитку.

Як повідомляє Укрінформ, про це йдеться в тексті документу, що оприлюднений на сайті Європейської Ради.

«Резолюція Ради ЄС визнає, що культурна спадщина може відігравати ключову роль у підтриманні миру, демократії та сталого розвитку шляхом сприяння толерантності, міжкультурному та міжрелігійному діалогу й взаєморозумінню. Водночас вона може бути використана як привід та мета у конфліктах. Резолюція закликає до захисту та збереження культурної спадщини в періоди конфліктів та криз», - йдеться у документі.

Читайте також: У Туреччині розшифрували унікальні наскельні символи у храмі, якому 3 200 років

Рада ЄС наголосила на важливості захисту культурної спадщини, що може бути чутливим фактором на всіх етапах розвитку конфліктів і криз, і водночас може стати основою для відновлення довіри та встановлення тривалого миру. Захист і збереження об’єктів культури сприяє запобіганню насильству й екстремізму, боротьбі з поширенням дезінформації, дозволяє розпочати інклюзивний діалог та зміцнити загальну стійкість спільнот, що вражені кризами, підкреслюється в документі.

У цьому зв’язку Рада ЄС наголосила на необхідності зміцнювати партнерство з міжнародними, регіональними й неурядовими організаціями, що має бути відображено серед ключових пріоритетів Спільної зовнішньої безпекової політики ЄС (CFSP). Як зазначається у документі, Євросоюз на практиці інтегрує захист культурної спадщини до відповідних завдань та інструментів ЄС із врегулювання конфліктів та криз, зокрема, за допомогою військових та цивільних місій ЄС в рамках CFSP.

Читайте також: Тернопілля: перетворити мальовничі руїни на «туристичну Мекку»

З цією ж метою ЄС буде прагнути інтегрувати захист культурної спадщини у всі сфери зовнішніх дій ЄС та у відповідні фінансові інструменти, включаючи Інструмент сусідства, розвитку та міжнародного співробітництва (NDICI) – «Глобальна Європа».

Як повідомляв Укрінформ, у Люксембурзі відбувається Рада міністрів ЄС із закордонних справ, до порядку денного якої включені ситуація в Білорусі, в Іраку, в країнах Карибського басейну, а також низка інших важливих зовнішньополітичних пріоритетів Євросоюзу, які розглядаються в рамках підготовки до зустрічі глав держав й урядів Євросоюзу 24-25 червня поточного року у Брюсселі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-