Росія зняла Тихановську з розшуку на прохання Мінська

Росія зняла Тихановську з розшуку на прохання Мінська

Укрінформ
Лідера білоруської опозиції Світлану Тихановську виключили з бази даних міждержавного розшуку РФ, рішення було ухвалене з ініціативи Білорусі.

Як передає Укрінформ, про це повідомляють «Ведомости» з посиланням на МВС Росії. 

«Рішення про оголошення в міждержавний розшук особи або його припинення перебуває виключно в компетенції правоохоронних органів держави-учасниці СНД, що є ініціатором розшуку», - заявило відомство.

Там також уточнили, що в цьому випадку ініціатором запиту на розшук є правоохоронні органи Білорусі.

Про виключення Тихановської з бази розшуку МВС Росії стало відомо ще 25 травня. Вона була внесена до неї 7 жовтня 2020 року. Як пізніше пояснили в російському МВС, це було зроблено на підставі угод між міністерствами внутрішніх справ Росії і Білорусії. Прессекретар президента Росії Дмитро Пєсков також заявив, що оголошення Тихановської в розшук було викликано зобов'язаннями перед білоруськими колегами.

Читайте також: Тихановська закликала Сенат США розширити санкції проти Лукашенка

У квітні поточного року Комітет державної безпеки (КДБ) Білорусі також вніс Тихановську та інших членів координаційної ради білоруської опозиції до переліку осіб, причетних до терористичної діяльності. Відносно неї та її соратників порушено кримінальні справи за кількома статтями, деякі з них перебувають під вартою. З цього списку Тихановську не виключали і не припиняли стосовно неї кримінальних справ.

Нагадаємо, що міждержавний розшук оголошується тільки на території країн-учасниць СНД, якщо є підстави вважати, що розшукуваний виїхав до іншої держави цієї співдружності або є дані про наявність родинних та інших зв'язків на території однієї або декількох країн СНД.

Читайте також: Спецоперацію в аеропорту Мінська могли готувати для Тихановської - NEXTA

Як повідомлялося, в Білорусі з серпня 2020 року тривають масові протести проти фальсифікації результатів президентських виборів, на яких переможцем був оголошений Олександр Лукашенко. Режим застосовує проти демонстрантів жорстокі репресії, вдаючись до масових арештів.

Легітимність режиму Лукашенка не була визнана ЄС, США, України та більшістю демократичних країн світу.

Читайте також: Білоруська громада закликає Тихановську приїхати в Україну

Тихановська змушена проживати в Литві, представляє білоруську опозицію на міжнародному рівні. Зокрема, минулого тижня вона була з візитами у Празі та Берліні, де зустрічалася з офіційними особами.

Фото: Пул Превой

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-