Європейська мовна спілка «заморозила» членство Білорусі

Європейська мовна спілка «заморозила» членство Білорусі

Укрінформ
Європейська мовна спілка (EBU) "заморозила" членство Белтелерадіокомпанії (БТРК) в організації.

Про це повідомляє Укрінформ з посиланням на Telegraf.by.

EBU дав БТРК два тижні, щоб направити офіційну відповідь. Повідомляється, що після цього постанова має набрати чинності.

Як зазначає видання, все почалося з листів до цієї організації з вимогою заборонити БТ брати участь в Євробаченні. А потім команда Павла Латушка відправила вимогу виключити держТБ з лав цієї організації за «співучасть у тортурах».

Читайте також: «Золоте дно-2»: Nexta випустила нове розслідування про схеми Лукашенка

Європейська мовна спілка у квітні направила до Белтелерадіокомпанії листа з вимогою пояснити свою позицію у відповідь на обвинувачення в причетності держТБ до тортур.

EBU вивчив представлене Народним антикризовим управлінням (НАУ) відео і зажадав відповіді від «Белтелерадіокомпанії».

На відео (уривок передачі БТ), відправленому командою Павла Латушка 14 квітня в ЄМС, політв'язень Микола Дєдок зі слідами побоїв на тлі червоно-зеленого прапора кається в тому, що посмів виступити проти влади Лукашенка. Про відповідь БТ виданню нічого не відомо.

Коментуючи рішення EBU, міністр культури та інформаційної політики України Олександр Ткаченко зазначив, що європейське занепокоєння перетворюється на реальні дії щодо диктаторського режиму Олександра Лукашенка.

"Європейське занепокоєння перетворюється на реальні дії по відношенню до диктаторського режиму Лукашенка. Мабуть тому, що в Білорусі нехтують головними принципами, на яких тримається Євросоюз: свобода слова, демократія, права людини" - написав Ткаченко у Telegram.

Читайте також: Латвія «заморозила на невизначений час» відносини з Білоруссю

Він нагадав, що EBU вже підтримував журналістів БТРК, які протестували проти втручання влади в їхню роботу. "А сьогодні, вважаю, прийняла дуже зважене, історично справедливе рішення. Темники, підтасовка фактів, фейки, відкрита брехня по відношенню до власних громадян – глядачів та читачів – це не європейські, а суто кремлівські цінності", - наголосив Ткаченко.

За його словами, це лише перше попередження владі Лукашенка, яка збирається, крім того, заборонити оприлюднення результатів незалежних опитувань та висвітлення масових заходів, які вважає несанкціонованими.

Читайте також: Cенат Польщі назвав примусову посадку літака Ryanair державним тероризмом

Як відомо, Європейська мовна спілка - організація суспільних мовників, створена 12 лютого 1950 року, найбільше об'єднання національних мовленнєвих організацій у світі.

EBU керує системами обміну телевізійними програмами та аудіовізуальним контентом Eurovision (з 1954 року) і Euroradio (з 1989 року).

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-