Прем’єр Чехії заявив про «замерзання» відносин із Росією

Прем’єр Чехії заявив про «замерзання» відносин із Росією

Укрінформ
Чехія у ситуації напружених відносин з Росією не дасть себе залякати.

Про це прем’єр-міністр Чехії Андрей Бабіш заявив в інтерв’ю виданню Denik, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Ми не губернія Росії, ми впевнена в собі і суверенна держава, яку не залякати. І якщо хтось думає, що іноземні агенти можуть бігати територією Чехії та безкарно чинити саботаж, вони дуже помиляються. У нас не так багато танків і літаків, як у Росії, але ми є членами Північноатлантичного альянсу та Європейського Союзу, і наш голос має вагу», - заявив глава чеського уряду.

При цьому він назвав реакцію російської сторони на дії Праги «абсолютно неадекватною».

Читайте також: Чехія та Росія залишать у своїх посольствах по сім дипломатів

«Росія мала можливість виправити ситуацію, але не скористалася нею. Москва зруйнувала наші взаємні відносини, які зараз у точці замерзання», - заявив Бабіш.

За його словами, чеська сторона не могла залишити без наслідків таку непропорційну відповідь – 20 висланих працівників посольства Чехії у Москві проти 18 висланих працівників російського диппредставництва. Тож рішення привести до паритету кількісний склад обох посольств чеський прем’єр-міністр вважає єдиним можливим і переконаний, що це треба було зробити вже давно.

Бабіш планує виступити на засіданні Європейської ради 7 травня та закликати партнерів до солідарності. Він впевнений, що від них надійде чітка відповідь, і вона не обмежиться лише усними заявами.

"Вибухи 2014 року були нападом на члена Альянсу та ЄС, і неважливо, що це сталося 7 років тому", - підкреслив він.

Читайте також: Прем'єр Чехії виправив свої слова про вибухи на складах

Як повідомлялося, свою солідарність у вигляді рішення вислати російських дипломатів уже висловили Словаччина, Литва, Латвія і Естонія.

17 квітня уряд Чехії оголосив про видворення 18 співробітників російських спецслужб, які працювали під дипломатичним прикриттям у посольстві РФ у Празі, через причетність агентів ГРУ до вибухів на складах боєприпасів у Врбетицях 2014 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-