Прем'єр Чехії виправив свої слова про вибухи на складах

Прем'єр Чехії виправив свої слова про вибухи на складах

Укрінформ
Прем’єр-міністр Чехії Андрей Бабіш вибачився за невдалий підбір слів для означення подій навколо вибухів на складах у Врбетицях в 2014 році, які вчинила, очевидно, російська спецслужба.

Про це він заявив депутатам парламенту, передає Укрінформ.

«Це завжди обертається проти мене. Я невлучно використав слово, … прошу вибачення за це», - сказав Бабіш.

Напередодні він заявив, що «не йшлося про акт державного тероризму… Це означає, що Росія не напала на Чеську Республіку, агенти вчинили терористичний акт проти товарів болгарського бізнесмена, який продавав їх у країни, які воюють проти Росії».

Хибним політик вважає слово «товари», адже йшлося про людські життя.

У своїй «виправленій» версії він назвав вибух у Врбетицях «огидним, неприйнятним безпрецедентним терактом на території Чехії», однак уникнув виразу «державний тероризм».

Бабіш зауважив, що його слова у понеділок одразу почали цитувати російські ЗМІ, перекрутивши їх і підкреслюючи, що прем'єр-міністр Чехії визнав, що Росія не нападала на Чехію.

Читайте також: У ЄС вважають правомірним рішення Чехії щодо російських дипломатів

Голова Громадянської демократичної партії Петр Фіала, який виступав за Бабішем, підкреслив, що те, що сталося, «було актом державного тероризму, жертвою якого стала Чехія, і так його треба називати». Іноземна держава провела насильницький акт, який є терористичним за всіма ознаками, сказав він. Це надзвичайно небезпечно для Чехії і для всієї Європи, додав депутат. За його словами, Росія загалом діє в Чехії «у неприйнятний спосіб», про що свідчать і доповіді чеських спецслужб: кібератаки, інформаційна війна, гібридна війна, маніпулювання настроями в суспільстві.

«Чехи - це не товар. Уряд повинен подати позов проти Російської Федерації як винуватця у цій ситуації. А Бабіш повинен думати про свої заяви», - заявила очільниця партії TOP09 Маркета Пекарова Адамова у своєму виступі. Вона нагадала, що Росія багато років намагається дестабілізувати Чехію і всіх союзників, веде гібридну війну, використовує «важкі озброєння, проти яких Чехія застосовує іграшковий пістолет», нав’язує свою геополітичну гру (як у випадку з вакциною проти коронавірусу). Пекарова Адамова також звернула увагу на те, що посольство РФ десятки років має надмірну кількість працівників. Вона переконана, що треба досягти «рівноцінного» числа дипломатів в обох країнах. «Саме час зробити це зараз, якщо раніше не було нагоди», - сказала депутатка.

В аналогічному ключі висловилися також керівники інших партій, представлених у парламенті.

Читайте також: Чехія закликає союзників вислати офіцерів російських спецслужб

Як повідомлялося, вибухи на складах боєприпасів у Врбетицях, до чого були причетні російська ГРУ, сталися в жовтні та грудні 2014 року. У зв'язку з ними чеська поліція розшукує двох чоловіків з російськими паспортами, яких також підозрюють в отруєнні подвійного агента Сергія Скрипаля та його дочки речовиною «Новічок» у Великій Британії у 2018 році. Чехія видворила 18 співробітників посольства РФ У Чехії, яких вважає офіцерами спецслужб СЗР і ГРУ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-