У світі посилюється екологічна криза, пов’язана із глобальним потеплінням – експертка

У світі посилюється екологічна криза, пов’язана із глобальним потеплінням – експертка

Укрінформ
Екологічна криза у світі, пов’язана із глобальним потепління, посилюється.

Про це в інтерв’ю Укрінформу сказала завідувачка лабораторії прикладної кліматології Українського гідрометеорологічного інституту ДСНС та НАН України, учасниця Міжурядової групи експертів з питань зміни клімату Світлана Краковська.

За її даними, нині готується шостий оцінювальний звіт Міжурядової групи експертів з питань зміни клімату, який буде прийматися урядами всіх країн наприкінці липня.

“Криза посилюється... Ми проаналізували десятки тисяч публікацій. І цей звіт, який називається «Фізична основа зміни клімату», охоплюватиме всі можливі аспекти. Він міститиме все, що стосується природних циклів, починаючи з мільярдів років тому і до наших днів – і далі на пару століть. Там будуть представлені оновлені сценарії розвитку, які показуватимуть, чого очікувати, якщо глобальний рівень потепління буде півтора, два, три чи чотири градуси», - заявила Краковська.

Вона також повідомила, що в цьому звіті буде інтерактивний атлас, в якому можна буде подивитися екологічні зміни та ризики по різних регіонах, зокрема для України.

Серед загроз, які чекають Україну, Краковська назвала: брак питної води, посухи у південних регіонах, де необхідні зрошення, меліорація.

Читайте також: Меркель підтвердила намір Німеччини позбутись вугільних ТЕЦ

Кліматолог також зауважила, що виклик стосується Карпат, бо там великі ризики повеней, і торік дуже постраждали Івано-Франківська, Чернівецька області. Тобто, необхідні інженерні рішення, а ще здоровий глузд, щоб не селитися у заплавах річок, додала вона.

«Узагалі те, що стосується адаптації міст до зміни клімату, має відбуватися дуже швидко. Тому що міське середовище підсилює температурні рекорди. І тут можуть бути й інженерні, і природні рішення. Озеленення – це природно орієнтоване рішення», - заявила Краковська.

Як повідомляв Укрінформ, Євросоюз планує щороку інвестувати 100 мільярдів доларів у кліматичні проєкти.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-