Члени ОЗХЗ у Гаазі проголосували за обмеження прав та привілеїв Сирії

Члени ОЗХЗ у Гаазі проголосували за обмеження прав та привілеїв Сирії

Укрінформ
Члени Організації по забороні хімічної зброї (ОЗХЗ) проголосували за призупинення ряду прав і привілеїв Сирії в цій організації.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу в Гаазі.

Під час 25 сесії Конференції держав-учасниць Конвенції про заборону хімічної зброї шляхом голосування було прийнято рішення “Розуміння щодо володіння та застосування Сирійською Арабською Республікою хімічної зброї”. Результати голосування: 87 учасників – за, 15 – проти (Білорусь, Болівія, Вірменія, Держава Палестина, Зімбабве, Іран, Казахстан, Киргизстан, КНР, М’янма, Нікарагуа, Пакистан, Російська Федерація, САР, Таджикистан) та 34 – утримались.

“Рішенням Конференції до САР, серед іншого, застосовуються санкції, які передбачені положеннями Конвенції про заборону хімічної зброї (КХЗ), а саме забороняється: голосувати на засіданнях Конференції держав-учасниць та Виконавчої ради; балотуватись до членства у Виконавчій раді та займати будь-які позиції на Конференції, Виконавчій раді чи будь-яких допоміжних органах. Таке рішення стало наслідком неодноразового порушення САР вимог КХЗ та доведених випадків застосування нею хімічної зброї, яку САР мала повністю знищити, та токсичних хімікатів як зброї”, - сказав в коментарі кореспонденту Укрінформу в Гаазі посол України в Нідерландах Всеволод Ченцов.

Читайте також: Сирія має достатньо речовин для виробництва хімзброї – Держдеп

За його словами, рішення залишатиметься в силі, доки Сирія не припинить застосування хімічної зброї та не доведе державам учасницям її повну відсутність на своїй території. Російська Федерація, КНР та Іран вважають прийняття такого рішення політично мотивованим та замовленим західними державами, а також наполягають на тому, що всі випадки застосування хімічної зброї на території Сирії були, нібито, сфабриковані.

“Україна голосувала на підтримку рішення, послідовно відстоює позицію щодо важливості повного і незворотного хімічного роззброєння під ефективним міжнародним контролем і вважає, що винні у застосуванні хімічної зброї мають бути притягнені до відповідальності”, - наголосив посол.

Також в ході Конференції держави-учасниці засудили РФ за її відмову співпрацювати з Технічним секретаріатом ОЗХЗ та розкрити подробиці спроби отруєння російського опозиціонера Олексія Навального. Була оприлюднена спільна заява щодо спроби отруєння Навального, співавторами якої стали 45 держав-членів, включно з Україною.

Своєю чергою, російська делегація категорично відкинула свою причетність до отруєння Навального та заперечила наявність у себе отруйних речовин, що належать до групи “Новічок”. Натомість представник РФ звинуватив західні країни, в першу чергу США, у розробці та володінні подібними хімікатами. Російська делегація виступила зі звинуваченнями на адресу ФРН, Швеції та Франції за нібито їх відмову співпрацювати та ділитися наявною інформацією з російськими правоохоронними органами щодо отруєння Навального.

Читайте також: Штати обіцяють «без вагань» покарати Росію, як з Навальним щось станеться

Як повідомляв Укрінформ, режим Башара Асада в Сирії, який за останньою доповіддю ОЗХЗ визнаний причетним до хімічної атаки проти мирних сирійців у 2018 році, досі має достатньо компонентів для виробництва та подальшого застосування хімічної зброї.

Про це йдеться в офіційній заяві, поширеній Державним департаментом США.

Режим Асада ігнорує резолюцію РБ ООН, а також заклики міжнародної спільноти надати повну інформацію про свою програму хімічної зброї та повністю знищити хімічні боєприпаси під наглядом спостерігачів.

Читайте також: Авіація Асада скинула бомбу з хлором на місто Серакіб у 2018 році – ОЗХЗ

Як повідомлялося, слідча група ОЗХЗ оприлюднила другу доповідь, яка підтверджує причетність режиму Асада до застосування 4 лютого 2018 року в м. Саракіб (Сирія) хімічної зброї. У ньому зазначається, зокрема, що сирійські арабські ВПС скинули контейнер з хлористими речовинами, які уразили значну територію. Міжнародна організація визнала це навмисним актом, який призвів до страждань та жертв серед мирного населення Сирії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-