Авіація Асада скинула бомбу з хлором на місто Серакіб у 2018 році – ОЗХЗ

Авіація Асада скинула бомбу з хлором на місто Серакіб у 2018 році – ОЗХЗ

Укрінформ
ВПС Сирії скинули бомбу з хлором на місто Серакіб в провінції Ідліб у 2018 році.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, про це йдеться в опублікованій доповіді на сайті Організації із заборони хімічної зброї (ОЗХЗ).

“Є підстави вважати, що 4 лютого 2018 року вертоліт ВПС Сирії завдав удару по східній частині міста Серакіб, скинувши бочкову бомбу з хлором, що вибухнула і розсіяла хлор над великою територією, в результаті чого постраждало 12 осіб", - йдеться у доповіді групи з розслідування та ідентифікації Організації із заборони хімічної зброї (ОЗХЗ).

Зазначається, що загиблих в результаті такої атаки не було. Було зафіксовано хімічне отруєння у 12-ти людей.

Як відомо, Сирія та її союзник РФ заперечують використання хімічної зброї.

Варто зазначити, що Організація із заборони хімічної зброї (ОЗХО) оприлюднила висновок другого звіту Групи розслідування та ідентифікації випадків застосування хімічної зброї в Сирії (ГРІ). Група відповідає за встановлення винних у застосуванні хімічної зброї в Сирійській Арабській Республіці.

Читайте також: ЄС виділив додаткові 560 мільйонів євро на гуманітарку для Сирії – Боррель

Зокрема, йдеться про інтерв'ю з особами, які були присутні у момент інциденту, аналіз зразків та залишків, що були зібрані на місцях, симптоматика, повідомлення від жертв та медичного персоналу, огляд зображень, включаючи супутникові знімки та консультації експертів.

Як повідомляв Укрінформ, Україна виступила як один зі співавторів проєкту рішення про вжиття заходів щодо Сирії через застосування хімзброї.

Співавторами документа стали 46 держав. Згаданий документ розроблений у зв’язку з систематичним невиконанням Сирійською Арабською Республікою вимог Конвенції про хімічну зброю та порушенням взятих на себе зобов’язань за цією конвенцією в частині, що стосується надання вичерпної інформації щодо національної програми хімічної зброї та неодноразового застосування хімічної зброї на сирійській території.

У Технічному секретаріаті ОЗХЗ була створена Група розслідування та ідентифікації випадків застосування хімічної зброї в Сирії (ГРІ), яка 8 квітня 2020 року оприлюднила свій перший звіт про результати розслідування трьох інцидентів застосування хімічної зброї сирійськими збройними силами.

Виконавча рада ОЗХЗ на сесії у липні 2020 року прийняла рішення, згідно з яким Сирія мала протягом 90 днів надати до Технічного секретаріату ОЗХЗ вичерпний матеріал щодо своєї програми хімічної зброї. Генеральний директор ОЗХЗ у своїй доповіді у жовтні поінформував держави-учасниці, що жодних документів від Сирії після завершення визначеного періоду не надійшло.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-