ЄС виділив додаткові 560 мільйонів євро на гуманітарку для Сирії – Боррель

ЄС виділив додаткові 560 мільйонів євро на гуманітарку для Сирії – Боррель

Укрінформ
Євросоюз, який бере активну участь у міжнародних зусиллях із врегулювання тривалої кризи у Сирії, оголосив про виділення додаткової допомоги у 560 млн євро, які будуть спрямовані на підтримку мирного населення та переміщених осіб в цій країні.

Про це, повідомляє кореспондент Укрінформу, у вівторок під час пресконференції за підсумками на 5-ї міжнародної конференції по Сирії, яку було організовано у Брюсселі під егідою Євросоюзу, заявив Високий представник ЄС/Віцепрезидент Єврокомісії Жозеп Боррель.

«Протягом минулих десяти років Європейський Союз та його країни-члени були найбільшими постачальниками допомоги для громадян Сирії, що включає виділення майже 25 мільярдів євро з початку кризи. Наша конференція є головною щорічною донорською подією для Сирії й регіону. Її головна мета – якомога більш повно задовольнити запит Об’єднаних Націй – особливо з урахуванням додаткових викликів, що пов’язані з COVID-19. Цього року ЄС робить внесок у 560 мільйонів євро, таку ж суму, яка була виділена минулого року», - сказав Боррель.

Читайте також: Україна в ООН засудила сирійський режим за порушення прав людини

Він зауважив, що вже п’ятий раз Європейський Союз організовує конференцію «На підтримку майбутнього Сирії і регіону», але це не є приводом для святкування. Ця подія лише демонструє, якою трагічною та тривалою є руйнівна ситуація, в якій опинився народ Сирії. Громадяни країни страждають вже десять років поспіль, їх домівки руйнуються, багато людей піддаються тортурам, насильницьким зникненням та вигнанню, стають жертвами застосування хімічної зброї.

Боррель нагадав, що з 10 років к сирійському конфлікті загинули понад 400 тис. людей, ще близько 100 тис. зникли безвісти. Конфлікт спричинив появу більше 12 мільйонів біженців та внутрішньо переміщених осіб. На сьогодні не менше 13 мільйонів сирійців потребують гуманітарної допомоги, серед них близько половини – це діти, ціле покоління, яке не знало у житті нічого окрім війни. Близько 5,6 мільйонів сирійських біженців наразі знаходяться у сусідніх країнах – в Йорданії, Лівані, і Туреччині, а також у Єгипті та Іраку, ці люди, як і ці країни, також потребують міжнародної допомоги.

«Сьогодні ми підтверджуємо підтримку міжнародної спільноти у виконанні резолюції РБ ООН 2254. Більше 85 делегатів від 55 країн і від 25 міжнародних організацій провели сьогодні віртуальну зустріч, щоб зробити ключове послання: сирійці самі мають вирішувати майбутнє Сирії. Майбутнє Сирії не належить окремим фракціям в країні або зовнішнім політичним силам. Воно має визначатися сирійцями, шляхом внутрішніх сирійських переговорів під егідою Об’єднаних Націй», - сказав Високий представник ЄС.

«Сирійський режим повинен здійснити кроки у цьому напрямку. Якщо вони так зроблять, ми дамо відповідь», - додав Боррель.

Читайте також: Авіація РФ за 12 годин завдала 30 ударів по пустельних районах у Сирії - правозахисники

Як повідомляв Укрінформ, збройний та політичний конфлікт у Сирії розпочався у березні 2011 року, та у 2012 році переріс у громадянську війну. Режим Башара Асада розгорнув жорстокі репресії проти населення країни. В конфлікт активно втручаються зовнішні сили, зокрема, Туреччина і Росія, при цьому російська авіація проводить системні бомбардування сирійських міст.

Цього року режим Асада планує провести так звані «президентські вибори» в Сирії в період із середини квітня до середини травня. Водночас резолюція РБ ООН 2254 передбачає процес політичного врегулювання в Сирії, в тому числі проведення вільних і справедливих виборів - відповідно до нової конституції під егідою і наглядом Організації Об'єднаних Націй.

Фото: DPA

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-