Дипломатичний скандал: у Чехії не виключають відмову в допуску Росії до тендеру на АЕС

Дипломатичний скандал: у Чехії не виключають відмову в допуску Росії до тендеру на АЕС

Укрінформ
Міністр промисловості Чехії Карел Гавлічек допускає, що ситуація з висиланням 18 російських дипломатів може спровокувати відмову в допуску РФ до тендера на будівництво енергоблока АЕС Дуковани.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Reuters.

Напередодні глава МЗС Чехії Ян Гамачек оголосив про висилання з країни 18 російських дипломатів, яких у Празі вважають співробітниками російських спецслужб.

«Ці події, звичайно, можуть вплинути на Дуковани (тендер). Це дуже серйозна новина, будь-який такий акт, якщо він буде підтверджений, обов'язково повинен мати наслідки», - сказав Гавлічек, коли його запитали про висилання дипломатів.

Як повідомлялося, міністр був одним із тих чеських політиків, які виступали за залучення якомога більшої кількості учасників тендера на добудову АЕС, у тому числі з Росії, для підвищення конкурентоспроможності.

Чеські спецслужби й опозиційні політики протягом декількох років попереджали владу про ризики, які йдуть від Росії і Китаю.

Тендер, що оцінюється мінімум у 6 мільярдів євро, є найбільшою разовою інвестицією Євросоюзу і країн НАТО.

Читайте також: На підірваних агентами РФ чеських складах могла бути зброя для України – ЗМІ

Як повідомляв Укрінформ, згідно з висновками чеських сил безпеки, співробітники російських спецслужб причетні до вибуху комплексу зберігання боєприпасів у Врбетицях. Поліція розшукує двох чоловіків із російськими паспортами, які перебували в Празі і Моравії в жовтні 2014 року. Згідно з фотографіями, саме цих чоловіків підозрюють в отруєнні Скрипалів у Великій Британії (Чепіга і Мишкін).

17 квітня чеський прем'єр Андрій Бабіш і його заступник, міністр внутрішніх справ Ян Гамачек повідомили, що Чехія висилає з країни 18 російських дипломатів - «усіх співробітників російського посольства в Празі, які були чітко ідентифіковані спецслужбами ЧР як офіцери російських спецслужб СЗР і ГРУ».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-