Євросоюз висловив солідарність із США у зв’язку з кібератакою Росії

Євросоюз висловив солідарність із США у зв’язку з кібератакою Росії

Заява
Укрінформ
Європейський Союз та всі його країни-члени висловили солідарність зі Сполученими Штатами у зв’язку з масштабною кібернетичною атакою SolarWinds, витоки якої, за даними американського уряду, ведуть у Росію.

Як повідомляє Укрінформ, про це йдеться в заяві Високого представника ЄС Жозепа Борреля, повний текст якої оприлюднений на сайті Європейської Ради.

«Європейський Союз та його країни-члени висловлюють солідарність зі Сполученими Штатами у зв'язку з ворожими кібернетичними діями, відомими як кібернетична операція SolarWinds (Сонячний Вітер – ред.), що, за оцінкою Сполучених Штатів, була здійснена Російською Федерацією. Шкоду відчули уряди та бізнес по усьому світу, включаючи країни-члени ЄС», - йдеться у документі.

За словами Високого представника, ЄС поділяє занепокоєння партнерів щодо збільшення кількості ворожих кібернетичних дій, при цьому особливу тривогу викликають поточні спроби підірвати безпеку та цілісність сфери комунікаційних та інформаційних технологій, відповідних продуктів та послуг, зловмисне використання яких може завдати системної шкоди суспільству, його безпеці й економіці. Такі дії, які спрямовані проти переваг використання мережі Інтернет та комунікаційних технологій, свідчать про готовність певних міжнародних акторів піддавати ризику міжнародну безпеку і стабільність.

Читайте також: Швеція викликала посла Росії через розслідування кібератак

«Всі актори мають утримуватися від безвідповідальної та дестабілізуючої поведінки у кібернетичному просторі. Ми будемо продовжувати розслідувати шкідливу кібернетичну активність з метою втілення змістовних, спільних та скоординованих заходів із запобігання, демотивації, стримування та відповіді на таку безвідповідальну поведінку у кібернетичному просторі, що включатиме тісну роботу з нашими партнерами. Ми закликаємо всі країни сприяти та відігравати конструктивну роль у розслідуванні, що триває», - наголошується у заяві Високого представника ЄС.

Він зауважив, що ЄС і країни-члени продовжують працювати над Програмою дій з підвищення відповідальності поведінки держав у кібернетичному просторі в рамках ООН, на основі діяльності групи ООН у складі урядових експертів у цій сфері.

Читайте також: СБУ цьогоріч запобігла близько 350 кібератакам

Євросоюз висловив рішучу солідарність з міжнародними партнерами у розвитку глобального, відкритого, стабільного та безпечного кібернетичного простору на принципах поваги до прав людини, фундаментальних свобод, демократичних цінностей та верховенства права.

Як повідомлялося, у травні 2019 року Євросоюз ухвалив правові рамки для запровадження санкцій за кібератаки проти Євросоюзу та проти країн-членів. Цей правовий механізм був уперше застосований у 2020-му році, коли Рада ЄС уперше в історії запровадила санкції проти іноземних громадян за кібернетичні атаки, зокрема, до санкційного списку потрапили громадяни Китаю та чотири службовці російського ГРУ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-