МН17: нова порція доказів про причетність Росії

МН17: нова порція доказів про причетність Росії

Укрінформ
Продовження слухань у Нідерландах та аудіореконструкція від ЗМІ

Сьогодні у судовому комплексі "Схіпхол", що біля Амстердама, о 10:00 за місцевим часом розпочалося третє цього року судове засідання у справі про збитий над окупованою частиною України у 2014 році малайзійський літак рейсу МН17. Тоді загинули 283 пасажири та 15 членів екіпажу. Літак був знищений російським "Буком", який належить 53-й зенітно-ракетній бригаді, дислокованій у Курську.

За кілька днів до старту слухань нідерландське ЗМІ, спираючись на записи телефонних розмов бойовиків і безпосередньо обвинувачених у справі МН17, виклало у хронологічному порядку – що саме відбувалося до збиття літака, у день трагедії та після катастрофи. Серед цих аудіозаписів були нові, вперше опубліковані, а також уже відомі, раніше оприлюднені Міжнародною спільною слідчою групою (JIT) та СБУ. Отже, які нові докази причетності Росії до збиття МН17 у своєму матеріалі надав нідерландський журналіст і коли чекати чергової порції аудіодоказів – голландець ексклюзивно поділився з Укрінформом.

НОВІ ПЕРЕХОПЛЕНІ РОЗМОВИ БОЙОВИКІВ

Нові перехоплені розмови щодо збиття MH17 на Донбасі у програмі Nieuwsuur нідерландського NOS оприлюднив журналіст Герт-Ян Деннекамп. Свій відеоматеріал він починає з маленької чорної коробочки – жорсткого диску, що, за його словами, містить перехоплені розмови бойовиків, причетних до трагедії МН17. Серед них – і четвірка обвинувачених, яких уважають причетними до транспортування та бойового застосування "Бука". Це колишній офіцер ФСБ, так званий колишній міністр оборони "ДНР" Ігор Гіркін (Стрєлков), генерал, а на час збиття літака полковник ГРУ генштабу Збройних сил РФ, глава "ГРУ ДНР" Сергій Дубинський, підполковник-спецпризначенець ГРУ Олег Пулатов (усі – громадяни РФ), громадянин України Леонід Харченко, який воював на боці "ДНР".

Герт-Ян Деннекамп
Герт-Ян Деннекамп

На записах бойовики докладно розписують свою картину війни. Зокрема, у розмові Дубинського та Харченка можна почути про втрати, а також потребу в зброї. Нідерландський кореспондент Герт-Ян Деннекамп хронологічно розкладає по поличках суть розмов, розповідає – хто на цих записах і як причетний до трагедії МН17, що сталася 17 липня 2014 року. Каже, що їздив шукати Сергія Дубинського в російське місто Ростов, але той не захотів спілкуватися. Тож береться сам пояснювати глядачеві, що робив Дубинський на непідконтрольній Україні території. Показує карту України, на якій позначає окупований Донбас, і розповідає про бойові дії, що точилися 2014 року. Далі пропонує послухати розмову Дубинського й Пулатова за добу до трагедії. Бойовики обговорюють важкі бої, крайню потребу в підсиленні та сподівання лише на "Бук". Пулатов зазначає, що танки не потрібні, бо Україна застосувала авіацію.

"Можливо сьогодні, якщо вночі притягнуть "Бук-М", прийде одразу туди до тебе, бо більше нам робити нічого, тільки на "Бук" сподіватися", – сказав Дубинський Пулатову.

У розмові Дубинського та "бібліотекаря", якого той часом називає Ігорем, вони обговорюють, куди відправити "Бук" і називають район селища Первомайське, звідки "Бук" і зробив фатальний постріл.

Також в одному з аудіофрагментів розмови Дубинського та Безлера йшлося про те, що чекають "рішення Москви". Після збиття МН17 Харченко телефонував Пулатову, що начебто збили "Сушку" (винищувач Збройних сил України – ред.). Дубинський дуже радіє, але недовго. Нідерландський журналіст демонструє запис, на якому Дубинському телефонує чоловік, позначений як "невідомий", і сповіщає, що впав «Боїнг». Згодом стає зрозуміло, що було знищено літак рейсу МН17. Гіркін доручає Дубинському відправити "Бук" назад у Росію. Ці аудіозаписи вкотре доводять причетність РФ та обвинувачених до збиття літака. Тоді як ані Росія, ані бойовики своєї провини не визнають. Минулого року один із обвинувачених – росіянин Сергій Дубинський навіть дав інтерв’ю російській журналістці Яні Єрлашовій, яка раніше працювала на Russia Today. Воно вийшло на ютюб-каналі рупорів Кремля. Дубинський уперше заговорив про трагедію, намагався виправдовуватися та заявив, що не визнає своєї причетності до збиття МН17. Однак записи розмов свідчать про інше.

СУД У НІДЕРЛАНДАХ І ЖУРНАЛІСТСЬКІ ДЖЕРЕЛА

Нідерландський кореспондент Герт-Ян Деннекамп пильно стежить за судовим процесом у комплексі "Схіпхол". Наші столи у судовій залі розташовані поруч. Звідки у нього доступ до телефонних розмов бойовиків – журналіст не зізнається.

"Деякі аудіо з мого матеріалу були раніше оприлюднені Міжнародною спільною слідчою групою (JIT) та СБУ, а інші – ні", – сказав мені в коментарі Герт-Ян Деннекамп.

Герт-Ян Деннекамп
Герт-Ян Деннекамп

"Тобто саме ви їх публікуєте вперше?", – уточнюю я в колеги. "Гадаю, що так. Я не можу розкрити свого джерела", – наголосив він.

У червні минулого року нідерландські прокурори під час судового процесу MH17 представили деякі записи, які також свідчать про причетність чотирьох обвинувачених до трагедії. Незабаром після катастрофи бойовики у телефонній розмові повідомили, що їхня установка "Бук" збила літак. Також запис свідчить про те, що спочатку бойовики думали, ніби знищили український військовий літак. О 16:48, незабаром після збиття MH17, Леонід Харченко зателефонував Сергієві Дубинському та сказав: "Ми на місці. Уже збили "Сушку" (як відомо, на сленгу – "Сушка" означає "літак-винищувач", зазвичай це підвиди СУ-27). Пізніше, о 19:52, Дубинський розмовляв телефоном із Олегом Пулатовим. Зокрема, він запитував: "Скажіть, стріляв наш "Бук" чи ні?" На що Пулатов відповів: "Бук" збив "Сушку".

Ці записи у суді були оприлюднені у відповідь на запити щодо розслідування захисту Пулатова. Його представники заявляли, що приділено мало уваги альтернативним версіям збиття МН17, зокрема, можливості знищення Боїнга українським військовим літаком. Варто зазначити, що інтереси одного з чотирьох обвинувачених – підполковника-спецпризначенця ГРУ РФ Олега Пулатова, який виявив бажання долучитися до процесу, представляють адвокати нідерландської юридичної фірми Sjöcrona Van Stigt.

Сьогодні суд розглядає технічні питання, зокрема, пов’язані з оглядом реконструкції уламків. На початку засідання суд також згадав матеріал мого нідерландського колеги і наголосив, що джерело нещодавно опублікованих записів невідоме, але очевидно – ці записи не були взяті з матеріалів справи.

Також суд зазначив, що слухання по суті мають розпочати у червні-липні 2021 року.

АУДІОРЕКОНСТРУКЦІЯ ЯК ДОКАЗ У СУДІ

Американський адвокат Джеррі Скіннер, який представляє інтереси родичів загиблих рейсу МН17 у Європейському суді з прав людини (ЄСПЛ), каже, що нідерландське ЗМІ отримало перехоплені телефонні записи щодо MH17 та "Бук-М1", його транспортування на Схід України, запуск і знищення MH17. Однак їхню достовірність ще треба довести.

Ірина Драбок та Джеррі Скіннер
Ірина Драбок та Джеррі Скіннер

"Викладене у хронологічному порядку та представлене як реконструкція подій, що відбулися 16, 17 та 18 липня 2014 року, як публічне новинне повідомлення – воно виконане добре та є цінним для справ у Гаазі й Страсбурзі. Це докладна розповідь. І тримає причетність Росії в полі зору громадськості та протидіє її зусиллям щодо дезінформації, намаганням звинуватити всіх, включно з "прибульцями". У юридичному сенсі як доказ – це буде дещо проблемно. У кримінальному процесі та в ЄСПЛ окремі записи слід кваліфікувати як допустимі докази на основі джерела, достовірності й інших доказових норм, які застосовують у відповідному суді. Кожен окремо має пройти кваліфікацію. Тільки тоді його можна додати як складову повної картини подій", – сказав у коментарі кореспонденту Укрінформу в Гаазі Скіннер.

За його словами, Росія боротиметься з кожним джерелом, тож не може бути жодних прогалин.

Джеррі Скіннер
Джеррі Скіннер

"Треба визнати, він (матеріал Nieuwsuur – ред.) також містить проблеми. Він не повний. Якщо свідки з достовірними показами можуть заповнити прогалини, запропонувати автентифікацію, це може бути корисно, принаймні частково", – зазначив адвокат.

А ще наголосив, що записи чітко встановлюють кілька речей:

● Хто склав і виконав план? Очевидно, четверо обвинувачених у кримінальній справі.

● Москва віддавала накази, а місцеві виконували необхідні дії, відповідно до інструкцій із Москви.

● "Бук" мав їхати до Первомайського, розмови вказують на те, куди він їде. Це місце – безпосередньо під коридором для комерційних літаків L-980, а не поруч із тим місцем, де діяла українська військова авіація.

● Екіпаж прибув із ракетою з Росії.

● Обвинувачені та інші лідери сепаратистів не вибирали цілі та не знали жодних інструкцій, які міг мати екіпаж.

Він також підкреслив, що реконструкція нідерландського журналіста "викликає хвилю нового інтересу, може бути подібною до тієї, що є у матеріалах кримінальної справи та ЄСПЛ, і підтверджує важливі факти. Подальша реконструкція такого плану можлива і повинна бути. Росія мусить відчувати тиск".

Серед оприлюднених нідерландським колегою записів були аудіо, де співрозмовники позначені як "невідомий". Тож, можливо, вже незабаром разом із новою аудіореконструкцією стануть відомі нові імена причетних до трагедії МН17.

Ірина Драбок, Гаага

Фото автора 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-