У Чорногорії мітинг проти спрощення процедури надання громадянства зібрав сотні людей

У Чорногорії мітинг проти спрощення процедури надання громадянства зібрав сотні людей

Фото
Укрінформ
Кількасот осіб зібралися в четвер на демонстрацію перед будівлею чорногорського уряду в Подгориці, протестуючи проти наміру влади полегшити критерії для отримання громадянства Чорногорії, від чого виграли б передусім серби та росіяни.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє RTCG.

Демонстранти принесли з собою чорногорську державну символіку та кричали «Зрада», а також різні образливі фрази в бік уряду країни.

Акція проти спрощеної процедури надання громадянства у Чорногорії/Фото: RTCG Portal

Зазначається, що частина охочих долучитися до акції не змогла цього зробити через карантинні обмеження на пересування між окремими районами Чорногорії.

Повідомляється, що поблизу виїзду з другого найбільшого чорногорського міста – Нікшича – заблоковано автомагістраль, оскільки поліція зупинила колону протестувальників.

Читайте також: Невдалий держпереворот у Чорногорії: суд скасував вирок двом росіянам

Слід зауважити, що уряд планує спростити процедуру й умови отримання громадянства Чорногорії для людей, що наразі мають дозвіл на тимчасове проживання. Наразі на громадянство цієї країни можуть претендувати суто ті особи, що раніше отримали право на постійне проживання.

З огляду на малу чисельність населення Чорногорії (620 тисяч) такий крок уряду може помітно змінити його національний склад. За деякими підрахунками, у разі таких змін право на чорногорське громадянство (а водночас – право голосу) одразу отримають 13-15 тисяч людей, а з часом - ще близько 20 тисяч - переважно громадяни Сербії, Боснії і Герцеговини та Російської Федерації.

Саме через це обурюються протестувальники, що заявляють про спроби уряду, який сформували просербські, центристські та проросійські сили після перемоги на виборах минулого серпня, провести «етнічний та соціальний інжиніринг».

Читайте також: Російські ЗМІ розкручують кампанію про «брудну Чорногорію» після її вступу до НАТО - експерт

Зазначається, що чорногорців, переважно прихильників попереднього уряду країни, також турбує заплановане чинним урядом видалення зі списків виборців діаспори. Близько 40 000 громадян Чорногорії з числа діаспори можуть втратити своє виборче право у разі вилучення з реєстру жителів.

Чорногорський уряд уже направив запрошення на публічну дискусію щодо Закону про реєстри проживання, який передбачає вилучення тимчасових працівників за кордоном із реєстру проживання та, відповідно, зі списку виборців.

Фото: RTCG Portal

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-