У Білорусі проти голови Спілки поляків відкрили справу, «шиють» розпалювання ворожнечі

У Білорусі проти голови Спілки поляків відкрили справу, «шиють» розпалювання ворожнечі

Укрінформ
Білоруська генпрокуратура повідомила про порушення кримінальної справи проти голови Спілки поляків Білорусі (СПБ) Анжеліки Борис і низки активістів цієї організації.

Як передає Укрінформ, про це повідомляється в ТГ-каналі силового відомства.

Справа заведена за ч. 3 ст. 130 КК Білорусі (умисні дії, спрямовані на розпалювання національної та релігійної ворожнечі і ворожнечі за ознакою національної, релігійної, мовної та іншої соціальної приналежності, а також щодо реабілітації нацизму, здійснені групою осіб).

Читайте також: Країни Балтії запровадили санкції проти 118 чиновників режиму Лукашенка

На думку обвинувачення, фігуранти (імена прокуратурою не називаються) своїми діями "переслідували цілі реабілітації нацизму, виправдання геноциду білоруського народу". Як заявили в Генпрокуратурі, ці громадяни, "позиціонуючи себе членами вищезазначеної спілки, з 2018 року і до сьогодні" організували і провели в Гродно та інших населених пунктах Гродненської області незаконні масові акції із залученням неповнолітніх "щодо вшанування учасників антирадянських бандформувань, які діяли під час і після Великої Вітчизняної війни".

Портал TUT.by нагадує, що Анжеліку Борис затримали 23 березня. 24 березня в суді Ленінського району Гродно було розглянуто адміністративну справу за фактом порушення законодавства про масові заходи. Анжеліка Борис отримала 15 діб арешту.

Читайте також: Міжнародну правозахисну платформу для Білорусі підтримали 19 країн

На затримання голови Спілки поляків відреагував МЗС Польщі, який закликав «покласти край переслідуванням польської меншини».

Прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький у середу закликав білоруську владу «спокійно вирішувати свої внутрішні проблеми без взяття заручників».

Зі свого боку, Спілка поляків Білорусі повідомила, що міліція проводить обшуки в будинках її активістів. У Волковиську міліціонери прийшли з обшуком до будинку Марії Тишковської, голови місцевого відділення Спілки поляків Білорусі і члена головного правління СПБ, а в Гродно - до Анджея Почобута, члена головного правління Спілки поляків Білорусі.

Читайте також: У Білорусі вже майже 300 політв'язнів - правозахисники

Як повідомлялося, в Білорусі з серпня 2020 року тривають масові протести проти фальсифікації результатів президентських виборів, на яких переможцем був оголошений Олександр Лукашенко.

Режим застосовує проти демонстрантів жорсткі репресії і масово заарештовує їх.

Легітимність режиму Лукашенка не визнали ЄС, США, Україна та більшість демократичних країн світу.

Паралельно з акціями протесту проходять мітинги, марші, організовані чинною владою.

Фото: Znadniemna.pl

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-