ООН хоче «приборкати» ненависть у соцмережах нормативною базою

ООН хоче «приборкати» ненависть у соцмережах нормативною базою

Укрінформ
Спецдоповідач ООН з питань меншин Фернан де Варен заявив, що соціальні мережі стали платформами для поширення ненависті, забобонів і підбурювання до насильства.

Як передає Укрінформ, про це повідомляють Новости ООН.

За його даними, в багатьох країнах близько 70% ненависницької риторики в соцмережах звернено саме проти меншин - наприклад, осіб африканського або азійського походження, представників народностей рома або рохінджа, євреїв, мусульман і християн.

«Сьогоднішній цифровий контекст означає, що представників меншин часто й безкарно перетворюють на цапів-відбувайлів, категоризують їх як «чужинців», представляють їх як нелояльних громадян або як загрозу», - сказав де Варен.

Він закликав країни-члени Ради ООН у терміновому порядку розробити принципи боротьби з розпалюванням ненависті стосовно меншин і визначити зони відповідальності держав і соціальних мереж.

«Настав час розробити нормативну базу, засновану на принципі прав людини, в якій будуть чітко прописані обов'язки держав, соціальних мереж та інших зацікавлених сторін по боротьбі з мовою ненависті, і особливу увагу буде приділено найбільш поширеним формам ненависті, а саме ненависті до меншин», - сказав де Варен.

Читайте також: СБУ торік заблокувала в соцмережах тисячі спільнот і ботоферм, які працювали на Росію

Він також підкреслив, що відсутність подібної нормативної бази може призвести до серйозних наслідків, аж до масових звірств і збройних конфліктів.

Читайте також: У МКІП розповіли, як пропаганда Кремля експериментує зі страхами українців

Як повідомляв Укрінформ, група експертів компанії SemanticForce на прохання Програми розвитку ООН (ПРООН) та Дитячого фонду (ЮНІСЕФ) провела дослідження, в ході якого з'ясувалося, що українські соціальні мережі заповнені завідомо неправдивою і недостовірною інформацією про коронавірус (COVID-19).

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-