Глави МЗС провідних країн Заходу: «Не можна дозволити трагедії Сирії тривати ще 10 років»

Глави МЗС провідних країн Заходу: «Не можна дозволити трагедії Сирії тривати ще 10 років»

Заява
Укрінформ
На Заході не очікують, що цьогорічні вибори в Сирії будуть демократичними, тож попереджають, що Дамаску не варто розраховувати на покращення відносин.

Як передає Укрінформ, про це йдеться у спільній заяві глав МЗС Німеччини, США, Франції, Великої Британії та Італії.  Її текст оприлюднено, зокрема, на сайті МЗС ФРН.

«Президентські вибори в Сирії, заплановані на цей рік, не будуть ні вільними, ні чесними і не можуть привести до нормалізації міжнародних відносин із сирійським режимом. Політичний процес вимагає участі всіх сирійців, включаючи діаспору та переселенців, щоб усі голоси були почуті», - заявили міністри.

Вони нагадали, що режим Асада зреагував жахливим насильством на мирні протести людей, які 10 років тому почали вимагати реформ: «Асад та його союзники відповідальні за наступні роки війни та людські страждання».

Читайте також: У Сирії тисячі людей зазнали катувань або були вбиті у в'язницях – ООН

Очільники МЗС подякували мужнім особистостям та організаціям, які задокументували серйозні порушення прав людини та міжнародного права, аби притягнути винних до правосуддя та надати життєво важливу допомогу людям, які цього потребують. Ця робота, зазначили вони, все ще має величезне значення.

Дипломати провідних країн Заходу підкреслюють важливість залучення «сирійського режиму та його прихильників» до політичного процесу та забезпечення гуманітарної допомоги. Її потребують більше половини населення Сирії, майже 13 мільйонів людей. Мільйони сирійських біженців, яких прийняли сусіди Сирії - Туреччина, Йорданія, Ліван, Ірак та Єгипет, - а також внутрішньо переміщені особи досі не можуть повернутися додому через ризик насильства, свавільних арештів і катувань, указується в заяві.

Читайте також: Канада в ООН хоче притягти Сирію до відповідальності за порушення прав людини

Міністри підкреслюють, що не відвернуться від сирійського народу, а їхні держави зобов'язалися активізувати пошук мирного рішення відповідно до резолюції 2254 Ради Безпеки ООН, яка покликана захищати права та майбутнє процвітання всіх сирійців.

«Безкарність для нас неприйнятна. Тому ми будемо продовжувати наполягати на притягненні до кримінальної відповідальності за найтяжчі злочини та продовжувати підтримувати роботу незалежної комісії з розслідування ситуації з правами людини в Сирії та міжнародного, незалежного й неупередженого механізму ООН для переслідування злочинів в Сирії», - підкреслюють міністри.

Вони також запевняють, що не будуть толерувати нехтування Сирією Конвенції про хімічну зброю, і повністю підтримуватимуть роботу ОЗХЗ в цьому відношенні. П’ять країн обіцяють продовжувати кампанію за загальнодержавне припинення вогню та безперешкодний гуманітарний доступ, включаючи транскордонний механізм. Це стосується і звільнення свавільно заарештованих осіб та вільних чесних виборів під наглядом ООН за участю всіх сирійців, включаючи діаспору.

Читайте також: Британія вперше автономно ввела санкції проти Сирії

«Чіткий прогрес у напрямку всеохоплюючого політичного процесу та припинення гноблення сирійського народу є надзвичайно важливим. Ми не можемо дозволити цій трагедії тривати ще десять років», - наголошується у заяві.

Як відомо, громадянська війна в Сирії спалахнула у березні 2011 року. Вона почалася з демонстрацій, які були частиною «Арабської весни». Протестувальники, зокрема, вимагали відставки президента Башара аль-Асада.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-