Країни Європи призупиняють використання COVID-вакцини AstraZeneca

Країни Європи призупиняють використання COVID-вакцини AstraZeneca

Оновлено
Укрінформ
У Франції, Італії, Німеччині та Нідерландах призупиняють використання вакцини проти COVID-19 AstraZeneca.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, про це оголосили 15 березня президент Франції Еммануель Макрон і міністр охорони здоров’я ФРН Єнс Шпан.

«Рішення ухвалили відповідно до нашої європейської політики: призупинити у якості запобіжного заходу використання AstraZeneca. Маємо надію, що це буде відновлено після отримання позитивних висновків», - заявив Макрон про очікування чергових рекомендацій відносно застосування цієї вакцини від Європейського агентства лікарських засобів (ЕМА).

Президент Франції повідомив, що відповідь ЕМА відносно AstraZeneca очікується у вівторок, 16 березня.

Шпан заявив, що федеральний уряд в якості запобіжного заходу припиняє щеплення проти коронавірусу за допомогою AstraZeneca.

За його словами, непросте рішення було прийняте на основі рекомендації Інституту Пауля Ерліха після отримання нових повідомлень про виникнення тромбозу у зв'язку з вакцинацією в Німеччині та Європі. Інститут Пауля Ерліха 15 березня зробив нову оцінку ситуації та висловився за необхідність проведення подальших досліджень у цьому зв’язку. Це потрібно для відновлення довіри до вакцини, сказав чиновник і висловив надію, що результати дослідження будуть доступні ще цього тижня.

За словами Шпана, Європейське агентство з лікарських засобів (EMA) має вирішити, чи вплинуть нові висновки на подальше допущення на ринок цієї вакцини, і як саме. Запаси вакцини, які є і будуть надходити тим часом, зберігатимуться на спеціальних складах.

Глава МОЗ Німеччини додав, що сьогодні рішення є виключно запобіжним, ухвалене на підставі думок експертів, і не містить жодної політичної складової. А також зауважив, що вакциною AstraZeneca успішно щеплено вже дуже багато людей у всьому світі.

Читайте також: Які побічні ефекти можуть бути після щеплення вакциною AstraZeneca. Інфографіка

Він повідомив, що до цього часу було зафіксовано 7 випадків виникнення тромбів, які можуть бути пов’язані зі щепленням. Загалом у країні було використано понад 1,6 млн доз вакцини AstraZeneca.

Італійська агенція з медичних засобів Aifa також сьогодні вирішила застосувати тимчасову заборону на використання вакцини від компанії AstraZeneca.

Рішення Aifa про призупинення застосування вакцини, в якості запобіжного заходу, було прийнято після наради прем'єр-міністра Італії Маріо Драгі з міністром охорони здоров'я країни Роберто Сперанца, повідомляє агенція ANSA.

Такий запобіжний засіб вжито владою Італії до завершення розслідування Європейського агентства з лікарських засобів (EMA) щодо ризиків утворення тромбів внаслідок вакцинації медичним засобом AstraZeneca.

У Нідерландах до 28 березня призупинили використання вакцини AstraZeneca після того, як в Данії та Норвегії заявили про можливе утворенню тромбів після щеплення.

“За прикладом кількох інших європейських країн Нідерланди також тимчасово припиняють використання вакцини AstraZeneca. Вакцину не вводитимуть до 28 березня”, - йдеться у повідомленні NOS. У Нідерландах було скасовано понад 40 тисяч записів на вакцинацію.

До країн, котрі тимчасово призупинили використання вакцини від компанії AstraZeneca на тлі повідомлень про розвиток тромбів, приєдналася Іспанія, передає пише El Pais.

Після низки повідомлень з Нідерландів, Німеччини, Франції та Італії, які одна за одною вирішили зупинити використання вакцини до висновку регулятора ЄС - Європейського агентства з лікарських засобів, щодо можливого побічного ефекту, в уряді Іспанії скликали термінову нараду.

За інформацією джерел, присутніх на зустрічі, іспанський уряд вирішив почекати нову інформацію щодо можливих побічних ефектів й потім залежно від висновку відновити кампанію вакцинації в країні.

Як повідомляє CNA, Індонезія також відкладає вакцинацію від коронавірусу препаратом AstraZeneca через повідомлення про утворення тромбів у деяких вакцинованих в Європі.

Зазначається, що уряд Індонезії має намір почекати огляду від Всесвітньої організації охорони здоров'я. «Для перестороги агентство з контролю за продуктами і ліками відклало впровадження AstraZeneca, оскільки воно очікує підтвердження від ВООЗ», - зазначив міністр.

Як повідомлялося, з початку березня вже близько 15 країн Європи призупинили застосування британсько-шведської вакцини Oxford/AstraZeneca через випадки виникнення тромбів.

Європейське медичне агентство (ЕМА) повідомляє, що, ймовірно, у четвер буде надано розгорнуту інформацію щодо вакцини AstraZeneca. Своєю чергою комітет з безпеки ЕМА продовжить вивчати отримані повідомлення, зокрема, щодо утворення тромбів після введення вакцини.

Усіх щеплених закликають повідомляти про будь-які нехарактерні симптоми після вакцинації.

Фото: ANSA/EPA

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-