Єврокомісія до кінця червня продовжила авторизацію експорту COVID-вакцин

Єврокомісія до кінця червня продовжила авторизацію експорту COVID-вакцин

Укрінформ
Єврокомісія продовжила дію механізму прозорості та авторизації експорту вакцин проти COVID-19 за межі Євросоюзу.

Як повідомляє Укрінформ, така інформація оприлюднена у четвер на сайті Європейської Комісії.

«Єврокомісія продовжила сьогодні до кінця червня механізм прозорості та авторизації для експорту вакцин проти COVID-19. Це стало наслідком постійних затримок постачання вакцини до ЄС. Цей механізм застосовується лише для експорту від компаній, з якими ЄС уклав угоди про форвардні закупівлі. Ці угоди зобов’язують виробників вакцини доставляти в країни-члени ЄС обумовлену кількість вакцин», - йдеться у повідомленні.

Читайте також: США не постачатимуть до Євросоюзу вакцину AstraZeneca - ЗМІ

Від початку згаданий механізм прозорості і авторизації на експорт вакцин був запроваджений 30 січня 2021 року, і мав діяти до 12 березня 2021 року. Нові правила продовжують дію цього механізму до кінця червня 2021 року. Як наголошується, цей інструмент є цільовим, пропорційним та тимчасовим, він повністю відповідає міжнародним зобов’язанням ЄС в СОТ та G20. При цьому з під дії обмежень виключені вакцини, що постачаються за межі ЄС з гуманітарними цілями, зокрема, для потреб глобального вакцинного фонду COVAX та країнам-партнерам у сусідстві ЄС, які відчувають гостру потребу у таких вакцинах.

З компаніями-виробниками вакцин, що вже отримали умовну ринкову авторизацію в ЄС, укладено чотири контракти на постачання 1,6 мільярдів доз вакцини.

Читайте також: Pfizer готова виробляти свою вакцину в Індії - ЗМІ

При цьому, як йдеться у повідомленні Єврокомісії, ЄС залишається найбільшим постачальником вакцин по усьому світу. Протягом шести тижнів дії механізму прозорості та авторизації вповноважені органи ЄС отримали 249 експортних заявок від 31 країни світу, які отримали 34 090 267 доз вакцин, оскільки ці постачання не загрожували виконанню зобов’язань компаній виробників на постачання вакцин до країн ЄС за укладеними контрактами. Лише одна така заявка була відхилена.

На сьогодні головним напрямком експорту вакцин проти COVID-19 залишаються Велика Британія (поставлено близько 9,1 мільйона доз), Канада (3.9 мільйона), Мексика (3.1 мільйона), Японія (2.7 мільйона), Саудівська Аравія (1.4 мільйона), Гонконг (1.3 мільйона), Сінгапур (1 мільйон), Сполучені Штати (1 мільйон), Чилі (0.9 мільйона) та Малайзія (0.8 мільйона доз).

Читайте також: Військові Ізраїлю заявили, що вже мають «колективний імунітет» від коронавірусу

Як вже повідомлялося, на цей час Єврокомісія підписала угоди на форвардне постачання вакцин з шістьма фармакологічними компаніями - AstraZeneca, Sanofi-GSK, Janssen Pharmaceutica NV, BioNtech-Pfizer, CureVac, та Moderna. Ці контракти мають забезпечити для країн ЄС доступ до 2,6 мільярда доз вакцини. Наразі Єврокомісія веде переговори про форвардну закупівлю ще з двома компаніями.

За даними Worldometer у світі станом на 11 березня зафіксовано понад 118,6 млн випадків зараження коронавірусом, з них - понад 2,6 млн летальних, одужали вже понад 94,2 млн осіб.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-