Земан хоче відставки міністрів через їх опір російській вакцині

Земан хоче відставки міністрів через їх опір російській вакцині

Укрінформ
Президент Чеської Республіки Мілош Земан пропонує відправити у відставку міністра охорони здоров'я Яна Блатни та керівницю Державного інституту контролю за лікарськими засобами Ірену Сторову через їх критичне ставлення до російської вакцини Sputnik V.

Про це глава держави заявив у інтерв’ю виданню Parlamentní listy (інтернет-новини, які не є офіційним виданням парламенту ЧР), передає Укрінформ.

Земан закинув Блатни та Сторовій те, що «ті двоє … несуть повну відповідальність за смерті (від коронавірусу), … винні в тому, що люди будуть і надалі марно вмирати». Він назвав їх «двома найбільшими перешкодами» на шляху російської вакцини до чеських громадян.

Земан також вважає за доцільне відставку міністра закордонних справ Томаша Петршичека, за його «нездатність вести переговори».

Читайте також: ЄС не веде переговорів про закупівлю російської вакцини Sputnik V

Сам Петршичек уже відповів, заявивши виданню Seznam, що «розуміє, що є тріскою в оці президента», і що він вправно виконує свою роботу Глава чеської дипломатії є активним критиком Росії, російської вакцини та російської участі в проєкті АЕС «Дуковани», він вважає, що саме останній факт викликав незадоволення президента.

За обох міністрів вступилася опозиція, назвавши дії президента Мілоша Земана з лобіювання російських пропозицій неприйнятними та навіть небезпечними.

Читайте також: У Франції спростовують контракт на виробництво російської вакцини Sputnik V

Відставку чиновників Земан хоче обговорити з прем'єром Андрієм Бабішем, якого у своєму інтерв’ю також розкритикував за недбалий вибір кадрів.

Земан відомий своєю проросійською позицією. Він особисто просив президента РФ Володимира Путіна допомогти Чехії вакциною Sputnik V і начебто отримав запевнення в готовності постачати цю вакцину в республіку. Натомість глава МОЗ і очільниця Державного інституту контролю за лікарськими засобами заявили, що країна буде отримувати виключно вакцини, схвалені ЕМА.

Читайте також: У Чехії за січень померло найбільше людей за останні 70 років

Як повідомляв Укрінформ, у 116 країнах світу зроблено понад 312 млн щеплень проти коронавірусу.

За даними Worldometer, у світі виявлено 118,622,580 випадків зараження коронавірусом, зокрема 2,631,295 летальних, 94,233,282 осіб одужали.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-