ОБСЄ засудила вирок журналістці TUT.BY у «лікарській справі»

ОБСЄ засудила вирок журналістці TUT.BY у «лікарській справі»

Укрінформ
Представник ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Тереза Рібейро назвала судовий вирок білоруській журналістці Катерині Борисевич черговим ударом по свободі ЗМІ.

Як передає Укрінформ, про це Рібейро заявила на своїй сторінці у Twitter.

"Я засмучена рішенням суду, який присудив журналістці TUT.BY Катерині Борисевич 6 місяців позбавлення волі. Це – ще один удар по свободі ЗМІ у Білорусі", - йдеться у повідомленні.

Представник ОБСЄ з питань свободи ЗМІ наголосила, що не повинно бути кримінального переслідування за надання інформації, яка становить законний суспільний інтерес.

Читайте також: ЄС засудив вирок у справі щодо вбивства білоруського активіста Бондаренка

Раніше суд у Мінську визнав винними журналістку TUT.BY Катерину Борисевич і лікаря Артема Сорокіна в "розголошенні лікарської таємниці" стосовно смерті активіста Романа Бондаренка. Журналістку було засуджено до шести місяців колонії та штрафу в 100 базових величин (близько 31 тис. грн - ред.), лікаря - до двох років позбавлення волі з відстрочкою на рік і штрафу в 50 базових величин.

Читайте також: У Тихановської відкидають звинувачення, за якими її хочуть екстрадувати до Білорусі

13 листопада за авторством Борисевич вийшла стаття, в якій з посиланням на медичні документи і коментар лікаря стверджувалося, що в крові активіста Романа Бондаренка, який помер у лікарні після побиття, не було виявлено алкоголю.

Як повідомляв Укрінформ, увечері 12 листопада 2020 року в Мінську невідомі в масках викрали активіста Романа Бондаренка. Через кілька годин 31-річний чоловік з тяжкими травмами був доставлений у лікарню, де невдовзі помер.

Олександр Лукашенко заявив, що Роман Бондаренко був п'яний - на цій версії наполягала і генпрокуратура.

Читайте також: У Білорусі вже 270 політв'язнів - правозахисники

У Білорусі з серпня 2020 року тривають масові протести проти фальсифікації результатів президентських виборів, на яких переможцем був оголошений Олександр Лукашенко. Режим застосовує проти демонстрантів жорстокі репресії.

Легітимність режиму Лукашенка не визнана ЄС, США, Україною та більшістю демократичних країн світу.

Фото: OSCE media freedom

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-