ЄС засудив вирок у справі щодо вбивства білоруського активіста Бондаренка

ЄС засудив вирок у справі щодо вбивства білоруського активіста Бондаренка

Заява
Укрінформ
Євросоюз засудив судову розправу в Білорусі над журналісткою Катериною Борисевич та лікарем Артемом Сорокіним, котрі розкрили правду про вбивство силовиками активіста.

Як повідомляє Укрінформ, про це йдеться у заяві речника ЄС, оприлюдненій на сайті Європейської служби зовнішніх дій.

«2 березня Катерина Борисевич, журналіст TUT.BY, та Артем Сорокін, медичний працівник, були ув’язнені судом, що відбувався за зачиненими дверима, до шести місяців та двох років ув’язнення відповідно за їхню роль у розкритті правди в справі навколо смерті Романа Бондаренка…. Білоруси вже дуже довго позбавлені фундаментальних свобод, включаючи свободу висловлювань та право на прозорий і справедливий суд. Ці порушення є неприйнятними та суперечать міжнародним зобов’язанням Білорусі стосовно поваги до прав людини», - йдеться у документі.

При цьому наголошується, що Євросоюз продовжить підтримувати народ Білорусі у його законних вимогах демократії та поваги до фундаментальних свобод.

Читайте також: Суд залишив під арештом журналістку TUT.BY, яка написала про активіста Бондаренка

Як повідомлялося, суд у Мінську визнав журналістку TUT.BY Катерину Борисевич і лікаря Артема Сорокіна винними в «розголошенні лікарської таємниці» стосовно смерті активіста Романа Бондаренка.

У листопаді 2020 року в Мінську невідомі в масках викрали активіста Романа Бондаренка. Через кілька годин 31-річний чоловік з тяжкими травмами був доставлений у лікарню, де невдовзі помер.

Олександр Лукашенко заявив, що Роман Бондаренко був п'яний - на цій версії наполягає і генпрокуратура.

Читайте також: У Білорусі знову проходять акції солідарності «Нуль проміле»

Катерину Борисевич засуджено до шести місяців колонії та штрафу в 100 базових величин (близько 31 тис. гривень), Артема Сорокіна - до двох років позбавлення волі з відстрочкою на рік і штрафу в 50 базових величин.

Винних у смерті Романа Бондаренка до відповідальності не притягували.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-