Вірменія схвалила вакцини AstraZeneca, Pfizer і російський «Спутник V»

Вірменія схвалила вакцини AstraZeneca, Pfizer і російський «Спутник V»

Укрінформ
Професійна комісія схвалила використання в Вірменії вакцин Sputnik V, AstraZeneca і Pfizer проти коронавірусу.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Радіо Азатутюн.

Так, за словами міністра охорони здоров'я Анаїт Аванесян, вакцинація розпочнеться в Вірменії вже з березня, хоча, як вона відзначила, невелику кількість вакцинацій вже було зроблено за допомогою Sputnik V.

Вірменія ще минулого року з метою придбання вакцини проти коронавірусу приєдналася до міжнародної ініціативи COVAX FACILITY, яка спрямована на надання всім зацікавленим країнам рівних можливостей придбати вакцину, що є на ринку.

Наприклад, була запропонована вакцина, розроблена фахівцями британсько-шведської компанії AstraZeneca і Оксфордського університету, яка має відносно низьку ефективність - 70%, вакцина американо-німецького спільного виробництва Pfizer з ефективністю 95%, американська Moderna з ефективністю понад 94%. Паралельно Вірменія вела переговори про придбання російської вакцини Sputnik V.

Спеціаліст у сфері охорони здоров'я Давід Мелік-Нубарян, порівнюючи ці вакцини, сказав: «З суто технічної точки зору, наприклад, Sputnik V має деякі переваги. Наприклад, якщо Moderna і Pfizer вимагають особливого режиму зберігання і транспортування, тобто, дуже низьких температур, вони дуже чутливі до вібрації, то у випадку з вакциною Sputnik V таких вимог немає. З цієї точки зору і AstraZeneca, і Sputnik V буде легше застосовувати в Вірменії. Уявіть, вакцину треба перевезти з Єревана в Мегрі, зрозуміло, що там буде велика кількість вібрацій, буде дуже складно забезпечити температурний режим, який у Pfizer становить -70. З цієї точки зору вони більш прийнятні для нас».

Читайте також: Штати виділять $4 мільярди на програму COVAX – Байден

Вакцинація від коронавірусу проводитиметься в два етапи. Згідно зі списком, на першому етапі до групи ризику входять: постояльці і співробітники установ соціального захисту, медичні працівники, люди віком 65 років і старше, люди з хронічними захворюваннями. Діти наразі не включені до програми обов'язкової вакцинації.

За словами міністра охорони здоров'я, вакцинація у Вірменії буде тільки добровільною. Для тих, хто знаходиться в групі ризику, вакцинація буде безкоштовною. Проте невідомо, скільки коштуватиме вакцина для громадян, які не входять до групи ризику.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-