Бельгія не буде забороняти експорт COVID-вакцин

Бельгія не буде забороняти експорт COVID-вакцин

Укрінформ
Прем’єр-міністр Бельгії Александр Де Кроо заявив, що країна не має наміру забороняти експорт вакцин проти коронавірусу, які виробляються на її території.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє VRT.

«Прем’єр-міністр заявив VRT, що він та його уряд не мають планів забороняти експорт вакцин, які виробляються фармакологічними заводами в Бельгії. Пан Де Кроо зазначив, що інспекція, яка була проведена на заводі AstraZeneca у місті Сенеф, підтвердила заяви компанії про наявність проблем із виробництвом», - йдеться у повідомленні.

Як нагадує видання, минулого тижня у центрі уваги опинилися заяви компаній Pfizer/BioNTech та AstraZeneca про можливі затримки та про ймовірність зменшення обсягів поставок вакцин проти коронавірусу до країн ЄС. Обидві компанії мають виробничі потужності на території Бельгії - в містах Пюрс та Сенеф, відповідно.

Читайте також: У Бельгії зупинили планову COVID-вакцинацію медиків

«Уряд Бельгії мав важливу роль у форвардному фінансуванні розвитку вакцин, тож має бути ясність у цьому питанні. Ми вже отримали пояснення від Pfizer, і докази труднощів, з якими стикається AstraZeneca», - зауважив бельгійський прем'єр.

Він зазначив, що на виробництві в Сенефі позначилася нестача сировини, і ця ситуація все ще триває. Проблема виникла у зв’язку із необхідністю значно збільшити виробництво у короткий період.

Де Кроо додав, що у введенні заборони на експорт вакцин з Бельгії наразі немає жодної необхідності, і компанії діють, «виходячи з найкращих намірів». Водночас він не виключив, що уряд може завдати «удару у відповідь», коли виявиться, що фармакологічні компанії не дотримувалися контрактних зобов’язань.

Читайте також: ВООЗ закликає розвинені країни пригальмувати з COVID-вакцинацію, аби вистачило іншим

Як повідомляв Укрінформ, компанія Pfizer заявила про тимчасове скорочення постачань на європейський ринок, а наприкінці минулого тижня AstraZeneca оголосила про спроможність поставити країнам ЄС меншу кількість вакцини, ніж було передбачено форвардними контрактами.

У зв’язку з цим минулої п’ятниці Єврокомісія за терміновою процедурою ввела в дію так званий механізм прозорості та авторизації для експорту вакцин за межі ЄС.

Подібні заходи вже вживалися у березні 2020 року – було введено механізм авторизації для експорту до третіх країн індивідуального захисного та медичного обладнання, з нестачею якого члени ЄС стикнулися відразу після спалаху пандемії COVID-19.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-