Британія і Євросоюз досягли угоди щодо відносин після Brexit

Британія і Євросоюз досягли угоди щодо відносин після Brexit

Укрінформ
Напередодні Різдва Великобританія і Європейський Союз досягли угоди щодо двостороннього партнерства після завершення перехідного періоду за угодою про Brexit, який спливає 31 грудня поточного року.

Як повідомляє Укрінформ, таку інформацію сьогодні у мережі Twitter оприлюднила Президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн.

«Було варто боротися за цю угоду. Зараз ми маємо справедливу та збалансовану угоду з Великобританією. Вона захистить інтереси ЄС, забезпечить чесну конкуренцію і надасть передбачуваність для наших спільнот рибалок», - йдеться у повідомленні.

Під час пресконференції разом із головним переговірником ЄС на переговорах з Великобританією Мішелем Барньє Урсула фон дер Ляєн зауважила, що угода була досягнута в результаті важких зусиль.

«Нарешті ми дійшли згоди. Це був довгий та тернистий шлях, але ми в підсумку маємо добру угоду, яка того варта. Вона є справедливою, це збалансована угода, і вона стала правильним та відповідальним (рішенням) для обох сторін», - зауважила Президент Єврокомісії.

Вона нагадала, що ставка у цих переговорах була дуже високою для багатьох людей. Європейська сторона боролася за цю угоду, щоб захистити європейські інтереси, уникнути масового порушення для бізнесу, транспортного та пасажирського сполучення та інших сфер після 1 січня 2021 року, після завершення перехідного періоду.

Дер Ляєн наголосила, що досягнута угода відповідає також інтересам Великобританії, оскільки закладає міцну основу для довготермінового партнерства та дружби між цією країною і ЄС.

«Це означає, що ми можемо, врешті, залишити Brexit позаду. Європа продовжує рухатися вперед. Європейський Союз продемонстрував єдність у цей час. 450 мільйонів людей, найбільший ринок у світі, - це той актив, на який ми можемо розраховувати, що відображено у кожному рядку і в кожній главі цієї угоди. Спільний ринок буде справедливим і залишатиметься таким. Правила і стандарти ЄС будуть поважатися. Нині ми маємо ефективні інструменти для реагування, якщо чесна конкуренція порушується і завдає шкоди нашій торгівлі», - наголосила Президент Єврокомісії.

Читайте також: Брюссель та Лондон можуть сьогодні укласти нову торговельну угоду – ЗМІ

Вона зауважила, що Євросоюз продовжуватиме співпрацю з Великою Британією у всіх сферах, які становлять взаємний інтерес, таких як боротьба з кліматичними змінами, енергетика, безпека та транспорт, де разом сторони можуть досягти більше, ніж поодинці. Важливим досягненням, за її словами, є також домовленість на наступні 5 з половиною років, яка забезпечить стабільність для діяльності рибальських спільнот від обох сторін.

«Безумовно, всі ці обговорення були про суверенність. Але ми маємо запитати себе – що саме, у дійсності, суверенність означає у 21-му столітті? Для мене це означає мати можливість працювати, подорожувати, навчатися і вести бізнес у 27 країнах . Це про поєднання нашої сили, про здатність говорити одним голосом у світі, де існують великі потужності. Це здатність у часи кризи підтримувати одне одного, замість того, щоб ступати по слідах одне одного наодинці. Європейський Союз демонструє, як це працює на практиці. Угода між нами здатна змінювати реальність та тяжіння економіки. У цьому світі ми є одним із тих гігантів», - сказала Урсула фон дер Ляєн.

Вона нагадала, що Європейський Союз був добре підготовлений до Brexit. У новому бюджеті ЄС 5 мільярдів євро були виділені для того, щоб допомогти громадянам та бізнесу у Європі, які могли постраждати внаслідок Brexit. Але зараз, за словами дер Ляєн, настав час, щоб перегорнути цю сторінку та подивитися у майбутнє.

«Великобританія є для нас третьою країною. Але вона залишатиметься партнером, що користується довірою. Ми вже довгий час є союзниками, поділяємо однакові цінності й інтереси… Європейський Союз і Великобританія стоятимуть пліч-о-пліч, щоб досягати спільних цілей, чи то під час британського головування в G7 чи італійського – в G20. Цей момент знаменує завершення тривалого шляху».

Президент Єврокомісії подякувала Мішелю Барньє та його команді за невтомну роботу та професіоналізм, а також британським переговірникам за жорстку, але відкриту та чесну позицію.

«Наприкінці складних переговорів я, зазвичай, відчуваю радість. Але сьогодні я лише відчуваю спокій, задоволення та, чесно кажучи, полегшення. Я знаю, це був важкий день для певних людей. Нашим друзям у Великобританії я хочу сказати: завершення одного шляху є початком іншого. Мої слова для європейців - настав час залишити Brexit у минулому. Наше майбутнє – у Європі», - наголосила Урсула фон дер Ляєн.

Як повідомляв Укрінформ, 31 січня 2020 року Велика Британія вийшла зі складу Євросоюзу. Перехідний період, передбачений угодою про Brexit, вичерпується 31 грудня поточного року. Сторони тривалий час вели інтенсивні переговори щодо угоди про майбутнє партнерство після цієї дати, але як ЄС, так і Британія зберігали різні підходи до принципових питань у таких сферах, як правове поле, система управління та організація рибальства. Виходячи із сьогоднішніх подій, сторони змогли досягти компромісу ще до завершення поточного року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-