Польща обурилася спотворенням у Росії фактів про Катинь

Польща обурилася спотворенням у Росії фактів про Катинь

Укрінформ
Посольство Республіки Польща в Москві заявило про спотворення Російською Федерацією фактів, що стосуються Катинського злочину у Твері і Мідному, представленому на конференції щодо польсько-російських відносин.

Як передає Укрінформ, відповідна заява опублікована на сайті посольства.

Як повідомляється в ЗМІ, на конференції, що пройшла в листопаді у Тверській області, російські історики і політологи поставили під сумнів офіційну версію Польщі про поховання понад 6 тисяч розстріляних НКВС СРСР польських військовополонених під Твер'ю.

«На наш погляд, поширена на конференції версія історії була спрямована на те, щоб не визнавати відповідальність НКВС за Катинський злочин у Мідному. І підтвердити сталінську версію вбивства, що покладає відповідальність за злочин на нацистську Німеччину», - заявили дипломати.

У посольстві зазначили, що також здивовані схваленням такого заходу офіційними представниками російської Держдуми, які брали участь у конференції.

Читайте також: РФ не видасть диспетчерів, звинувачених Польщею у катастрофі під Смоленськом - ЗМІ

Як відомо, розстріл польським офіцером поблизу сіл Катинь Смоленської області і Мідне Тверської області Росії об'єднується під загальною назвою «Катинський злочин». Війська НКВС розстріляли понад 21 тис. польських офіцерів і солдатів у 1940 році в декількох місцях, зокрема поблизу сіл Катинь і Мідне, а також у Харкові та Биківні. Тривалий час радянська історіографія заперечувала факт знищення поляків радянськими спецслужбами і звинувачувала в цьому фашистів.

У вересні 2009 року польський Сейм прийняв спеціальну резолюцію, в якій засудив напад СРСР на Польщу 17 вересня 1939 року, а Катинську трагедію класифікував як «військовий злочин з ознаками геноциду».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-