Баку заявляє про обстріли після перемир’я, Єреван спростовує

Баку заявляє про обстріли після перемир’я, Єреван спростовує

Укрінформ
За словами посла Азербайджанської Республіки в Україні Ельміри Ахундової, з моменту укладеного в Москві перемир'я щодо Нагірного Карабаху між Азербайджаном і Вірменією в місті Гянджі загинули вже 11 осіб.

Про це йдеться в зверненні посла до жіночих і правозахисних організацій України, що знаходиться в розпорядженні Укрінформу.

«Лише за першу ніч після оголошеного в Москві перемир'я в результаті ракетного обстрілу озброєними силами Вірменії міста Гянджі, розташованого далеко за межами прифронтової зони, загинули 11 осіб. Серед них 4 жінки. Поранено 34 мирних жителі, 16 з них - жінки, 6 - малолітні діти», - йдеться в документі.

За інформацією посла, загалом з початку ескалації конфлікту в Нагірному Карабасі, починаючи з 27 вересня, в мирних містах і селах Азербайджану загинуло понад 40 осіб, 205 отримали поранення.

Зі свого боку, міністерство оборони Вірменії спростувало заяву Баку про обстріл з вірменської території міста Гянджа.

Читайте також: Нагірний Карабах: ЄС вітає угоду про гуманітарне припинення вогню

Як повідомлялося раніше, міністри закордонних справ Вірменії, Азербайджану та Росії Зограб Мнацаканян, Джейхун Байрамов і Сергій Лавров за підсумками переговорів у Москві щодо Нагірного Карабаху досягли домовленості про припинення вогню з 12:00 10 жовтня.

Вірменія і Азербайджан вранці 27 вересня розпочали бойові дії в Нагірному Карабасі, взаємно звинувативши один одного в обстрілі прикордонних територій і в провокуванні насильства. Обидві країни оголосили військовий стан і мобілізацію. Бойові дії спричинили військові втрати з обох боків і численні жертви серед мирного населення.

Україна закликала сторони врегулювати конфлікт із дотриманням принципу територіальної цілісності держав.

Читайте також: Карабаський конфлікт: Баку заявляє, що Єреван мусить змиритися з втратою територій

Конфлікт між Азербайджаном і Вірменією через Нагірний Карабах спалахнув в 1988 році. У 1994-му - після шести років війни - був підписаний Бішкекський протокол, згідно з яким Азербайджан і Вірменія домовилися про припинення вогню. Нагірний Карабах проголосив себе незалежною "республікою", проте Азербайджан не визнав цього, заявивши, що територію окупувала Вірменія.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-