Посли країн ЄС підтримали народ Білорусі

Посли країн ЄС підтримали народ Білорусі

Заява
Укрінформ
Посол ЄС у Білорусі Дірк Шубель і посли країн Євросоюзу, що працюють у Мінську, висловлюють підтримку білорусам, які зазнали довільних арештів і стали жертвами зловживань і насильства в останні тижні й місяці.

Натомість вони діяли і протестували мирно проти порушень їхніх фундаментальних прав, йдеться в офіційній заяві глав дипмісій, опублікованій у Фейсбуці, передає Укрінформ.

"Сьогодні дипломати висловили солідарність з жертвами насильства та їхніми близькими, а також активістами громадянського суспільства, які роблять все можливе, щоб задокументувати свідоцтва протизаконних дій стосовно громадян для повного й прозорого розслідування всіх передбачуваних зловживань і притягнення винних до відповідальності", - йдеться у заяві.

Читайте також: Канада та ЄС закликали до мирного виходу з кризи у Білорусі

Дипломати подякували білоруським правозахисникам, зокрема, Правозахисний центр «Весна», за їхню важливу роботу.

"Повне й прозоре розслідування - ключ до мирного вирішення кризи у Білорусі. Вчергове ми закликаємо чинну владу Білорусі забезпечити верховенство права відповідно до своїх конституційних і міжнародних зобов'язань. Право народу Білорусі на мирний і безпечний протест має бути гарантовано. Залякування і переслідування з політичних мотивів має призупинитися", - підкреслили дипломати.

Як повідомляв Укрінформ, 9 серпня в Білорусі відбулися президентські вибори. ЦВК 14 серпня оголосила остаточні результати, згідно з якими чинний глава держави Олександр Лукашенко, який обіймає посаду з 1994 року, набрав 80,1% голосів виборців, опозиційний кандидат Світлана Тихановська - 10,1%.

Читайте також: У Мінську на вимогу влади знову обмежували роботу інтернету

Відразу після виборів у Білорусі розпочалися виступи громадян, не згодних з офіційними їхніми результатами. Силовики жорстко розганяли протестувальників, застосовуючи гумові кулі, світлошумові гранати і водомети.

З початку протестів було затримано понад 6,7 тис. осіб. До лікарні потрапили щонайменше 250 осіб, повідомлялося про кілька загиблих.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-