Придністров'я не впливає на свою долю, все вирішує Москва – експерт

Придністров'я не впливає на свою долю, все вирішує Москва – експерт

Укрінформ
Керівництво самопроголошеної "Придністровської Молдавської республіки" не впливає на свою політичну долю, оскільки все вирішує Росія, в стратегічних інтересах якої не допустити вступ Молдови - як і України та Грузії - до ЄС.

Таку думку висловив проєктний менеджер та дослідник Словацької асоціації закордонної політики (SFPA) Самуель Года під час онлайн-дискусії, проведеної австрійським аналітичним центром The International Institute for Peace, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Придністров’я взагалі не є автономним у плані прийняття рішень щодо своєї власної політичної долі. Це (вирішується – ред.) – не в Тирасполі, а – в Москві. Навіть якби Тирасполь захотів приєднатися до Молдови, або мати врегулювання конфлікту за гагаузьким прикладом – це має бути схвалено не в Тирасполі, а в Москві", - зазначив експерт.

Читайте також: Глава МЗС Молдови вибачився за скандальну заяву про "допомогу" РФ у Придністров’ї

На його переконання, якщо територіальне утворення Гагаузія на півдні Молдови і могло б просуватися у переговорах з Кишиневом щодо головних аспектів автономії (інтересу до чого, щоправда, не спостерігається ні з одного, ні з другого боку), то випадок з Придністров’ям – абсолютно інакший. І головна причина тут – російське втручання. "У Придністров'ї є збройні сили РФ, і це вже багато про що говорить. Це – один з найголовніших аспектів", - указав Года.

"У стратегічних інтересах Росії – щоб Молдова взагалі не приєдналася до ЄС – так само, як у випадку з Україною чи Грузією", - додав експерт.

Як повідомляв Укрінформ, на початку травня очільник місії США при ОБСЄ Джеймс Гілмор заявив, що Сполучені Штати закликають Росію до виконання рішення саміту ОБСЄ у Стамбулі 1999 року, яке, зокрема, передбачало виведення військ і озброєнь з території Придністров'я.

Читайте також: Штати не розуміють, що російські війська досі роблять у Придністров'ї

На Стамбульському саміті ОБСЄ 1999 року РФ взяла на себе зобов’язання вивести до кінця 2002 року з території Придністров'я (Республіка Молдова) Оперативну групу російських військ та вивезти боєприпаси (їх на складах у селі Колбасна Рибницького району зберігається понад 20 тисяч тонн). Однак цього так і не сталося, і російські війська продовжують незаконно перебувати на суверенній території Молдови. РФ перетворила питання виведення своїх військ із Придністров'я на інструмент торгу та тиску на Молдову для її "федералізації" за планами Москви.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-