ЄС закликав Штати переглянути рішення про вихід із Договору відкритого неба

ЄС закликав Штати переглянути рішення про вихід із Договору відкритого неба

Заява
Укрінформ
Високий представник ЄС Жозеп Боррель висловив жаль з приводу рішення Сполучених Штатів вийти з Договору про відкрите небо та закликав США переглянути це рішення.

Його заяву оприлюднено на сайті Європейської служби зовнішніх справ.

"Висловлюю жаль з приводу оголошення Сполученими Штатами щодо виходу з Договору про відкрите небо. Цей Договір є ключовим елементом нашої архітектури з контролю над озброєнням та слугує важливим заходом зміцнення довіри та розбудови безпеки. З моменту набуття чинності у 2002 році ця угода дозволила здійснити понад 1500 спостережних польотів над територією всіх країн-учасниць. Цей договір надає прозорість та передбачуваність. Він є важливим внеском у європейську та глобальну безпеку і стабільність", - наголосив Боррель.

Читайте також: Намір США вийти з Угоди про відкрите небо викликаний діями Росії - МЗС Естонії

Він зауважив, що всі країни мають і надалі визнавати важливу роль цього документа та забезпечити повне його виконання.

"Вихід із Договору не є рішенням, яке б дозволило вирішити труднощі в імплементації та відповідності до нього іншою стороною. Продовжуючи закликати Росію негайно повернутися до повного виконання Договору, я закликаю Сполучені Штати переглянути своє рішення. Європейський Союз вивчить, які наслідки таке рішення може отримати для нашої власної безпеки", - підкреслив високий представник ЄС.

Читайте також: Німеччина шкодує через намір США вийти з Угоди про відкрите небо

Як повідомлялося, за інформацією іноземних ЗМІ, США 22 травня мають намір оголосити про вихід з Договору про відкрите небо. Причиною такого рішення президент США Дональд Трамп називав порушення Росією цього Договору.

Угода була підписана у 1992 році й набула чинності у 2002 році. Вона об'єднує 34 держави та сприяє зміцненню довіри між ними.

Читайте також: НАТО закликає Росію повернутися до виконання Договору про відкрите небо

Угода запроваджує єдиний режим контролю над озброєннями, який охоплює всю територію США і Росії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-