Євросоюз засудив нову бурильну операцію Туреччини біля берегів Кіпру

Євросоюз засудив нову бурильну операцію Туреччини біля берегів Кіпру

Укрінформ
У Євросоюзі розкритикували намір Туреччини розпочати нову операцію з буріння на морському шельфі у виключній економічній зоні Кіпру.

Про це йдеться у заяві речника ЄС Пітера Стано, яка оприлюднена на сайті Європейської Служби зовнішніх дій.

«Після нещодавнього оголошення владою Туреччини про те, що бурильний корабель Yavuz буде залучений до проведення нової операції з буріння, ЄС нагадує про власну позицію щодо незаконних дій Туреччини з буріння у виключній економічній зоні Кіпру. Необхідними є конкретні кроки для створення умов для діалогу у дусі доброї волі. Намір Туреччини розпочати подальшу розробку та бурильні дії у ширшому регіоні є, на жаль, рухом у зворотному напрямку», - йдеться у документі.

Наголошується, що положення Міжнародного морського законодавства, принципи добросусідських відносин, суверенітет та суверенні права у морській зоні всіх країн-членів ЄС мають поважатися.

«Усі члени міжнародного співтовариства мають дотримуватися таких принципів та уникати будь-яких дій, що підривають регіональну стабільність та безпеку», - наголосив речник ЄС.

Читайте також: Греція, Ізраїль і Кіпр підписали угоду про газопровід EastMed

Як повідомляв Укрінформ, Рада міністрів ЄС із закордонних справ, засідання якої відбулося 11 листопада у Брюсселі, ухвалила рамкові умови для застосування санкцій проти Туреччини у зв’язку з її незаконним бурінням у Середземному морі на шельфі в межах виключної економічної зони Кіпру.

У жовтні Євросоюз рішуче засудив дії Туреччини та підтвердив повну солідарність з Кіпром стосовно поваги до його суверенітету та суверенних прав відповідно до міжнародного законодавства, та доручив Єврокомісії та Європейській службі зовнішніх дій представити рамкові пропозиції для застосування обмежувальних заходів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-