Дуда сказав, за яких обставин поїде до Ізраїлю на 75-річчя звільнення Освенцима

Дуда сказав, за яких обставин поїде до Ізраїлю на 75-річчя звільнення Освенцима

Укрінформ
Президент Польщі Анджей Дуда візьме участь у заходах щодо 75-річчя звільнення гітлерівського концтабору Освенцим лише у в випадку, якщо йому буде надано право виступити під час урочистих заходів, поряд з президентами Німеччини та Росії.

Про це він заявив в неділю в ефірі телеканалу TVP.INFO.

“Для мене необхідною умовою є те, щоб як президент Польщі я міг виступити поряд з іншими президентами, поряд з президентом Путіним, президентом Штайнмаєром, щоб я міг говорити про терпіння поляків, польських євреїв, польських громадян, міг там говорити про втрати, яких ми зазнали в результаті Другої світової війни, Голокосту і те, яким чином ми отримали Другу світову війну, щоб я міг говорити про історичну правду, правду, яка останнім часом, на жаль, фальшується”, - заявив Дуда.

Читайте також: Дуда може через Путіна не поїхати до Ізраїлю на річницю визволення Освенцима

Як інформувало декілька днів тому польське видання Gazeta Wyborcza, Дуда з кількох причин розглядає можливість відмовитися від участі у подіях з відзначення 75-ї річниці визволення концтабору Освенцим, що відбудуться 23 січня в Єрусалимі.

За інформацією видання, у Польщі вважають ізраїльські урочистості з нагоди визволення концтабору конкурентним заходом до того, який відбудеться у Польщі 27 січня. Також Польщу не задовольняє факт, що там головним спікером, поряд з президентом Ізраїлю Реувеном Рівліном, буде президент Росії Володимир Путін.

Газета повідомила також, що іншими причинами вагання президента РП щодо поїздки до Ізраїлю є відсутність адекватної пропозиції з боку Ізраїлю щодо участі Дуди в цих урочистостях, а також фактор, що співорганізатором заходу є глава МЗС Ізраїлю Ісраель Кац, який торік звинувачував Польщу в антисемітизмі.

Читайте також: Меркель вперше відвідала колишній табір смерті в Освенцимі

Водночас, міністр канцелярії президента РП Кшиштоф Щерський у п’ятницю в ефірі Польського радіо наголосив, що Дуда може поїхати до Ізраїлю на ці заходи, якщо буде виконано очікування польської сторони. За його словами, частину з них Ізраїль уже виконав, щодо інших у Варшаві чекають на відповідь Єрусалима.

За словами Щерського, новий контекст очікувань Варшави пов'язаний з тим, що Путіну в Ізраїлі створюють сприятливий майданчик, де він знову може висовувати звинувачення на адресу Польщі та перекручувати події Другої світової війни.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-