Північна Македонія може бути в НАТО вже до кінця року – Помпео

Північна Македонія може бути в НАТО вже до кінця року – Помпео

Укрінформ
Державний секретар США Майкл Помпео заявив, що очікує схвалення членства Північної Македонії в НАТО до кінця поточного року.

Про це Помпео заявив, перебуваючи з візитом у цій країні, передає власний кореспондент Укрінформу.

"Ви плануєте з 2020 року витрачати 2% свого бюджету на оборону, ви зробили свій внесок у коаліцію, яка перемогла халіфат ІДІЛ. Ці зобов'язання дають нам велику впевненість у тому, що Північна Македонія буде сильним, здібним партнером у НАТО, буде частиною альянсу. Впевнений, що цієї осені Сенат США ратифікує ваш протокол про приєднання, щоб ми могли офіційно долучити вас до команди НАТО", - зазначив керівник Держдепу.

Читайте також: На шляху Північної Македонії до ЄС може стати національний герой Болгарії

Він також підкреслив, що Сполучені Штати вітають кроки уряду країни у боротьбі з корупцією. "Подолання корупції має вирішальне значення для ваших прагнень приєднатися до ЄС і НАТО", - зауважив Помпео.

Як повідомлялося, можливість Македонії приєднатися до НАТО блокував конфлікт із Грецією щодо назви країни. 12 червня 2018 року прем'єр-міністри двох держав досягли угоди про перейменування Македонії в Північну Македонію.

30 вересня в Македонії відбувся референдум, на який було винесено таке питання: "Чи схвалюєте ви членство в ЄС та НАТО, прийнявши угоду між Республікою Македонія та Грецькою Республікою?" У референдумі взяли участь близько 37% зареєстрованих виборців, 94% з яких підтримали це формулювання.

Читайте також: Чорногорія підтримала євроатлантичні прагнення Північної Македонії

8 лютого 2019 року парламент Греції ратифікував (153 – "за", 140 – "проти") Протокол про вступ Північної Македонії в НАТО.

Проти приєднання цієї країни до НАТО категорично виступає Росія. У червні 2018 року уряд Македонії звинуватив Москву в підготовці силових провокацій перед референдумом, що стосувався приєднання країни до НАТО і ЄС.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-