Кремль набагато легше йде на поступки, коли йому відмовляють у діалозі — адвокат

Кремль набагато легше йде на поступки, коли йому відмовляють у діалозі — адвокат

Фото
Укрінформ
Жодні слова не мають такого впливу, як відмова говорити. У разі відмови від діалогу влада РФ набагато легше йде на поступки у питанні прав людини, тому такі заходи цілком виправдані.

Таку думку російський адвокат Ілля Новіков, який захищає кількох українських політв’язнів у Росії, висловив під час відкритої дискусії "Політично мотивовані переслідування і репресії у сучасній Росії", що проходила цього тижня у Берліні, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Такий інструмент як відмова від діалогу: жодні слова не мають такого впливу, як відмова говорити. Тоді вони (російська влада — ред.) набагато легше йдуть на поступки, самі шукають діалогу. Такі суворі заходи цілком виправдані", - заявив Новіков.

Він переконаний, що хибною є думка про доцільність діалогу з РФ в традиційній формі, як це відбувається між цивілізованими країнами. Новіков упевнений, що ані ПАРЄ, ані інші структури не мають дієвіших важелів переконання російської влади, аніж відверта відмова розмовляти.

"Коли ваші представники, лідери, дипломати відмовляться розмовляти з російськими представниками, ви чудесним образом побачите, що російські представники самі почнуть шукати діалогу. Вони набагато легше тоді йдуть на поступки, коли їм відмовляють у діалозі, пояснюючи причину, чому це відбувається", - заявив Новіков.

Новіков визнав, що його пропозиція не зовсім відповідає стандартам і цінностям, які прийняті в Європі. Але Європа, підкреслив він, вже пройшла довгий та складний шлях до розуміння, яку цінність являють собою правові процедури та права людини, тоді як Росія цей шлях не пройшла, у російської влади такого розуміння немає. Тому жорсткі заходи цілком доречні, додав він.

Водночас Новіков подякував дипломатам ЄС — працівникам диппредставництв у РФ, які встановили чергування та відвідують засідання судів у Москві та інших містах, щоб фактом своєї присутності продемонструвати увагу до процесу. Така ситуація, зауважив адвокат, створює "дуже дискомфортне відчуття" у російських суддів і прокурорів, яким приємніше працювати, коли за ними не дивляться.

Дискусія «Політично мотивовані переслідування і репресії у сучасні Росії» / Фото: Ольга Танасійчук, Укрінформ

Читайте також: Кремль збільшує фінансування пропагандистських телеканалів

Участь у дискусії, що пройшла цього тижня у Берліні, організованій главою руху "Відкрита Росія" Михайлом Ходорковським та аналітичним центром LibMod (Liberale Moderne), взяли правозахисники Росії, Німеччини та України, адвокати політичних в’язнів, представники німецького МЗС, громадськість.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-