ЄС закликав ратифікувати Договір про повну заборону випробувань ядерної зброї

ЄС закликав ратифікувати Договір про повну заборону випробувань ядерної зброї

Укрінформ
Високий представник ЄС Федеріка Могеріні закликала п’ять впливових країн світу ратифікувати Договір про повну заборону випробувань ядерної зброї, і ще три країни – приєднатися до цієї угоди.

Текст виступу Високого представника у Нью-Йорку оприлюднений на сайті Європейської служби зовнішніх дій.

"Ми закликаємо всі держави, які ще не підписали або не ратифікували цей Договір, зробити це без передумов або подальшого зволікання. Відповідно до резолюції Ради Безпеки ООН 2310 ми вітаємо різні ініціативи, призначені спеціально для держав, позначених у Додатку ІІ (Єгипет, Китай, Іран, Ізраїль та США), які все ще мають ратифікувати Договір, але також для КНДР, Індії та Пакистану, які все ще мають підписати та ратифікувати його. Ми вітаємо нещодавню ратифікацію у Зімбабве, яка довела кількість ратифікації (Договору) до 168", - сказала представник ЄС.

Читайте також: Україна позбулася ядерної зброї, але втратила території й тисячі життів - Президент

Могеріні наголосила на тому, що ефективна багатосторонність та основана на законах міжнародна система є незамінною у протидії розповсюдженню зброї масового знищення. Всеосяжна угода про заборону випробувань ядерної зброї є одним з ключових опор для міжнародної архітектури роззброєння та нерозповсюдження, які відіграють важливу роль у підтриманні глобального миру й безпеки.

"Євросоюз буде продовжувати висловлювати підтримку цьому Договору та його Організації на міжнародній арені, включаючи Оглядову конференцію Договору про нерозповсюдження ядерної зброї у 2020 році", - наголосила Високий представник ЄС.

Читайте також: Ракетний мораторій: у НАТО отримали пропозицію Москви, але назвали її ненадійною

Цікаво, що Договір про заборону випробування ядерної зброї в атмосфері, в космічному просторі й під водою був укладений у Москві у серпні 1963 року. Його «первинними учасниками» були Радянський Союз, Великобританія і Сполучені Штати. Останні перебувають серед держав, які міжнародна спільнота переконує відмовитися від ядерних випробувань.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-