Україна позбулася ядерної зброї, але втратила території й тисячі життів - Президент

Україна позбулася ядерної зброї, але втратила території й тисячі життів - Президент

Укрінформ
Україна позбулася одного з найбільших ядерних потенціалів на планеті через те, що вірила у свій внесок в розбудову нового світу, але зрештою втратила частину територій і тисячі життів своїх громадян.

Про це заявив у середу під час виступу на Генасамблеї ООН Президент України Володимир Зеленський, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

"Україна завжди демонструвала світу готовність забезпечувати мир цивілізованим шляхом і робила кроки до міжнародної безпеки. Наприклад, коли відмовилась від ядерного потенціалу, що на той час, між іншим, був більше ніж у Великої Британії, Франції й Китаю разом узятих",- наголосив Зеленський.

Читайте також: Зеленський - в ООН: Третьої світової війни не буде, буде остання

За його словами, тоді Україна вірила, "що всі ми будуємо інший, новий світ, у якому для того, щоби твою думку чули й зважали на неї, не потрібно мати ядерну зброю; у якому тебе поважатимуть саме за справи, а не за наявність ядерних боєголовок".

Врешті-решт у цьому новому світі "наша держава втратила частину своїх територій та майже щодня втрачає своїх громадян", підкреслив Зеленський.

Водночас він застеріг міжнародну спільноту: для будь-кого думка про те, що його не стосується війна в Україні й ніколи не торкнеться, може стати фатальною.

Читайте також: Президент України показав в ООН, якою кулею вбили Василя Сліпака

"Не можна мислити про глобальне й заплющувати очі на деталі, чи як комусь здається - навіть дрібниці. Бо саме так закладався фундамент для двох світових війн, і ціною неуважності, ціною мовчання, бездіяльності чи небажання поступатися власним амбіціям зрештою стали десятки мільйонів людських життів", - зауважив Президент України.

Він нагадав, що за час російської агресії проти України загинуло понад 13 тис. осіб, 30 тис. поранені, 1,5 млн людей змушені були залишити свої домівки. "Щороку ці жахливі цифри звучать тут з однією лише маленькою поправкою: щороку вони зростають", - підкреслив Зеленський.

Читайте також: Зеленський виступив на Генасамблеї ООН

Як повідомляв Укрінформ, Президент України Володимир Зеленський 23–26 вересня перебуває з робочим візитом у США, де бере участь у високому тижні 74-й сесії Генеральної Асамблеї ООН.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-