Джонсон не збирається у відставку й хоче нових виборів у парламент - ЗМІ

Джонсон не збирається у відставку й хоче нових виборів у парламент - ЗМІ

Укрінформ
Прем'єр-міністр Сполученого Королівства Борис Джонсон заявив про необхідність провести нові парламентські вибори.

Про це він сказав журналістам у кулуарах Генеральної асамблеї ООН, повідомляє Deutsche Welle.

Як повідомили агентству Reuters джерела, близькі до британського уряду, після поразки у Верховному суді Великої Британії, який визнав у вівторок, 24 вересня, незаконним рішення уряду відправити британський парламент на примусові канікули, прем'єр-міністр не має наміру подавати у відставку. За даними джерела, Джонсон має намір провести телефонні переговори з міністрами свого кабінету і повернутися в Лондон відразу ж після виступу перед Генеральною Асамблеєю ООН.

Водночас лідер лейбористів Джеремі Корбін, виступаючи з заключною промовою на з'їзді партії в Брайтоні, категорично висловився проти проведення нових виборів доти, доки Великій Британії (31 жовтня) загрожує жорсткий Brexit. Він ще раз закликав Джонсона подати у відставку. "Я думаю, що він не відповідає посаді прем'єр-міністра", - цитує Корбіна агентство dpa.

Партія лейбористів змушена була скоротити програму свого з'їзду до одного дня, оскільки британський парламент, після рішення Верховного суду країни, знову розпочне роботу вже вранці в середу, 25 вересня.

Верховний суд Великої Британії 24 вересня залишив без задоволення апеляцію уряду на рішення Вищого цивільного суду Шотландії, який 11 вересня визнав незаконним рішення уряду відправити британський парламент на примусові канікули. Судді Верховного суду одноголосно постановили, що уряд не надав достатніх підстав для такого заходу. Рішення Джонсона "без прийнятної причини" позбавляє парламент можливості виконувати свою роботу як законодавчого органу, а також органу, який контролює дії виконавчої влади, йдеться в рішенні суду.

П'ятитижневі примусові канікули почалися в ніч на 10 вересня. Блокування парламенту було спрямовано на те, щоб не залишити депутатам часу для ефективної протидії сценарію "жорсткого" Brexit, вважають експерти.

Читайте також: У ЄС відхилили прохання Джонсона щодо угоди Brexit без механізму backstop

Проте парламенту вдалося зробити ряд кроків із запобігання Brexit без угоди з Євросоюзом. Зокрема, 9 вересня Єлизавета II підписала закон, який має позбавити британський уряд права здійснити "жорсткий Brexit без схвалення законодавців. Згідно з ним, уряд має постаратися досягти нової угоди з ЄС на засіданні Європейської Ради 18 жовтня. Якщо до кінця жовтня не вдасться домовитися з Брюсселем, то Джонсон має попросити у Брюсселя відстрочку на три місяці - до 31 січня 2020 року.

З самого початку Велика Британія планувала вийти з ЄС 29 березня 2019 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-